Salut farà un estudi a Sant Vicenç d'Enclar per identificar si el brot ha estat provocat per una soca de la Covid-19 més infectiva

www.andorradifusio.ad

Salut farà un estudi genòmic de les soques de la Covid-19 a la clínica geriàtrica Sant Vicenç d'Enclar, on el brot detectat la setmana passada afecta 41 residents i 20 treballadors. Segons ha explicat Martínez Benazet, la incidència entre els residents és pràcticament total i la dels treballadors supera el 50%. El ministeri sospita que la ràpida expansió podria estar provocada per una de les noves mutacions del virus més infectives.

Segons ha explicat el ministre Joan Martínez Benazet, "crida l'atenció la velocitat de propagació", una de les característiques principals, no només de la recent descoberta soca britànica, sinó d'altres mutacions detectades a Europa, més expansives però no més agressives. Ara bé, el risc d'aquestes soques, ha alertat, és que, a causa de la velocitat de contagi, provoquin més pressió sobre el sistema sanitari.

El titular de Salut ha afegit, però, que no es descarta que s'hagin combinat diversos factors i també hi hagi hagut un gran contagiador, com ja va passar en el darrer brot del Cedre. Es tracta de persones amb "gran capacitat d'infectar tothom al seu voltant" malgrat que es prenguin totes les mesures de prevenció. Segons ha exposat, i tot que la investigació continua en marxa, de moment no s'ha detectat que a Sant Vicenç d'Enclar s'hagi comès cap error quant als protocols sanitaris.

El problema que manté la residència és la manca de treballadors. Respecte el cop de mà que va oferir Salut amb personal del SAAS i sanitaris de l'oficina Covid, el ministre ha dit que s'hi està treballant. De moment, la Creu Roja ja ha proporcionat un auxiliar i una infermera de reforç.

Actualització sanitària

Pel que fa a les dades generals, Salut ha registrat 29 contagis en les darreres 24 hores, el que fa que la xifra de casos totals se situï en 8.682, dels quals 7.825 corresponen a la segona onada. A hores d'ara són 666 els que es mantenen actius i la taxa de reproducció del virus és d'1,36.

A l'hospital hi ha 18 persones ingressades a planta i 5 a la Unitat de Cures Intensives, 3 de les quals requereixen ventilació mecànica. A la planta Covid del Cedre hi ha 22 persones, 11 procedents de Salita, 10 de Sant Vicenç d'Enclar i 1 de l'Albó.

Martínez Benazet ha explicat que les d'aquest rebrot "són xifres bastant contingudes" amb una mitjana de 64,3 contagis ens darreres dies i "no equivalen al que va passar al mes de novembre". Amb tot, ha assenyalat que "hem de ser molt prudents i limitar les interaccions socials".

"Les vacunes arribaran"

Quant a les primeres 2.000 dosis de la vacuna, de la farmacèutica Pfizer, el ministre espera que puguin arribar aquesta setmana, encara que no s'atreveix a marcar una data concreta. "No hem de patir per les vacunes perquè arribaran", ha dit remarcant que l'acord formal amb Espanya continua vigent i el retard ha estat provocat per problemes burocràtics "aliens a nosaltres", tot afirmant que els vaccins estan reservats i es troben a Madrid. Ha indicat que aquest acord amb Espanya i França per rebre les vacunes s'emmarca en un conveni de la UE amb diverses farmacèutiques que inclou el dret dels estats membres a poder proveir a països tercers.

A més, també ha esmentat que l'executiu tindrà una reunió el pròxim dilluns per gestionar l'arribada, durant el primer trimestre de l'any, de vacunes d'Oxford-AstraZeneca provinents del projecte COVAX suficients per a 26.000 persones. El ministre manté que abans de l'estiu s'arribarà al 60% de la població vacunada.

Roda de premsa completa amb l'actualització sanitària d'aquest dilluns 11 de gener:

Informa: Neus Toro - Yasmina Canedo

Comparteix:

Un any de la primera mort relacionada amb la Covid-19 Vallnord-Pal Arinsal, primera estació en renunciar a una obertura general