La salut mental, una assignatura pendent que la Covid ha posat encara més de manifest

www.andorradifusio.ad

Aquest diumenge se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental. El lema que l'Organització Mundial de la Salut proposa per a enguany és 'Salut mental per a tothom, fem-ho possible'. Un lema que encaixa molt al país, ja que una de les demandes recurrents és que els psicòlegs entrin dins la cartera de serveis de la CASS.

Precisament s'estan fent avanços en aquesta matèria, com per exemple dijous, que es va constituir la Taula Nacional de Salut Mental i Addiccions, que busca impulsar polítiques transversals en aquest àmbit.

Si ens fixem en l'hospital, segons l'última memòria del SAAS, la del 2020, hi ha 12 llits destinats a pacients adults de salut mental, mentre que, per a infants i joves, n'hi ha 4.

La Covid-19 i els joves

Precisament, arran de la pandèmia de la Covid-19, un dels col·lectius més afectats ha estat la gent jove, que ha vist reduïda la seva vida social a causa de les restriccions i els confinaments.

La psicòloga Sònia Bigordà hi afegeix que, a més, en alguns casos també s'han vist afectats per la precaritat si algun membre de la seva família ha perdut la feina i els recursos econòmics. Creu que, en aquestes circumstàncies, els joves es pregunten amb què es trobaran ells en el futur.

Els últims anys, les patologies mentals en menors de 18 anys s'han incrementat. Segons l'informe d'Unicef d'aquest 2021, que parla sobre l'estat mundial de la infància, prop d'un 43% dels joves d'entre 10 i 19 anys pateixen depressió o ansietat. Segons les dades estimades, un altre 20% d'aquests menors ha desenvolupat casos d'hiperactivitat o dèficit d'atenció. 

L'assessor del ministeri de Salut, Pere Bonet, remarca la importància "de treballar de manera que puguem detectar i discriminar el que és patiment del que és patologia, i atendre-la bé".

Els darrers anys, la salut mental ha anat guanyant més pes en el debat públic i es busca desestigmatitzar-ne els casos i trencar-ne el tabú.

Una de cada quatre persones patirà algun trastorn mental al llarg de la vida. A més, entre el 35 i el 50% dels afectats no rebrà cap tipus d'ajuda o bé no serà el tractament idoni. 

Bigordà apunta com "la societat i el ritme de vida diari ens fan anar accelerats i, de vegades, ens hem d'aturar, escoltar-nos, pensar què sentim, com ho sentim i, si alguna emoció no la podem gestionar, treballar-la".  Demana no associar el fet d'anar al psicòleg amb tenir un problema perquè "hi ha un creixement personal i un autoconeixement".

Informa: Ariadna Guiu Vila
Grafisme: Alberto Rodríguez - Marta Pons

Comparteix:

Vallnord oferirà una experiència gastronòmica pionera al país durant la temporada d'hivern Rossell destaca l'aposta d'Andorra per la digitalització de la justícia davant el Consell d'Europa