Salut ha dut a terme més de 1.200 inspeccions alimentàries el 2016. Controls que es van resoldre amb l´obertura de 2 expedients sancionadors. Són dades lleugerament inferiors a les d'anys anteriors. L´àrea de Seguretat Alimentària i Entorn justifica el descens de controls pels treballs que es fan des del ministeri en el procés negociador de l´acord d´associació.
L´àrea de Seguretat Alimentària del ministeri de Salut ha fet 1.210 inspeccions en establiments alimentaris el 2016, unes 400 menys que l´any anterior.
La majoria dels controls s´han dut a terme en comerços on els consumidors adquireixen directament els aliments, tot i que també s´han inspeccionat establiments intermediaris. Només dues de les inspeccions han derivat en expedients sancionadors. En els dos casos s´ha tractat de sancions lleus per manca d´higiene, manipulació i manteniment dels equipaments.
Pel que fa al descens de controls, el cap d'àrea de Seguretat Alimentària i Entorn, Josep Casals, indica que s´ha justificat per l´augment dels treballs en el procés negociador de l´acord d´associació amb la Unió Europea. Assegura que "part dels recursos s´han dedicat al desenvolupament normatiu i això ens ha robat temps". Explica que "estem dins les previsions". Quant al nombre d'expedients, diu que "varia, perquè l´entorn és variable" i "depèn de què ens trobem quan anem als establiments i de l´actitud de l´empresa". En aquest sentit, "fem un treball de pedagogia abans de sancionar, ha afegit.
Salut també ha controlat les xarxes d'abastament d´aigua per al consum humà. De les 163 mostres analitzades, s´han detectat 5 incidències. La majoria per presència de sediments en dipòsits d´Escaldes-Engordany.
Pel que fa als controls de triquina, s´han detectat 8 casos positius en porc senglar. 5 més que el 2015 per l´augment de la població animal, segons Salut.
Informa: Marc Guadilla
Imatges: Robert Quero
Comparteix: