El setembre coincideix amb l'inici de la temporada de bolets. El Govern, en un comunicat, recorda que només s'han de recollir i menjar les espècies de bolets que es puguin identificar correctament, ja que cal tenir present que n'hi ha algunes de tòxiques i molt perilloses, que en cas de ser consumides poden provocar la mort.
Per tant, a l’hora de recollir i consumir bolets es recomana rebutjar-ne els desconeguts, i recollir únicament les espècies comestibles conegudes, que se sàpiga identificar sense cap dubte.
En aquest sentit, és important insistir en què són falses les regles de caràcter general per a la identificació dels bolets tòxics com és, per exemple, l’ennegriment del gra d'all o de la cullereta de plata, ja que La farinera borda ('Amanita phalloides'), bolet molt tòxic i forc¸a freqüent als boscos andorrans, no es detecta amb aquestes proves, ni tampoc altres bolets també tòxics. També és fals que els bolets menjats pels cargols, o per altres animals, no són tòxics. Els bolets, com algunes plantes, poden ser tòxics per a l'home i no ser-ho per als cargols o altres animals.
Hi ha altres normes de recollida, conservació i consum que també s’han de tenir presents: per identificar bé un bolet s’ha d’arrencar des de la base, cal agafar els que presenten un bon estat de conservació, s’han de portar en recipients rígids i ben airejats, i convé consumir-los el més aviat possible i amb moderació, ja que són difícils de digerir.
En cas que s’arribi a produir una intoxicació, s'ha de consultar immediatament al Servei d’Urgències de l’hospital (116), i quan són unes quantes persones les que han menjat els bolets, totes han de consultar el metge, encara que n’hi hagi alguna que no presenti si´mptomes d'intoxicació.
Pel que fa als símptomes d'intoxicació, varien segons l'espècie. Els símptomes més habituals són forts dolors d’estòmac, suor freda, vòmits dolorosos i continuats, diarrees fètides i abundants, vertigen, postració total, deliris, al·lucinacions, i períodes alternatius de crisi i de calma.
És important assenyalar que els primers símptomes es poden presentar al cap de poca estona d'haver menjat els bolets (normalment entre mitja hora i tres hores) o aparèixer passades algunes hores. Les intoxicacions més greus, en particular la causada per La farinera borda ('Amanita phalloides'), es manifesten després d'unes 8 o 10 hores, de vegades més.
Per tant, el fet que els símptomes triguin a presentar-se és un indici que la intoxicació pot ser molt perillosa.
Informa: Agència ANA/Tatiana Navarro
Imatge: Agència ANA/RTVA
Comparteix: