La incidència del càncer a Andorra és similar a la dels països de l'entorn, segons un estudi encarregat per Salut. Entre el 2002 i el 2021 es van diagnosticar més de cinc mil tumors cancerigens.
Els 5.346 casos afectaven 4.960 pacients, perquè 316 pacients presentaven un quadre de doble tumor i una trentena, de triple tumor. La xifra suposa una mitjana de 267 casos anuals. En la major part, 3.088 casos, la malaltia es detectava en homes, el 57,8%, mentre que 2.258 eren dones, o el que és el mateix, el 42,2%. L'estudi apunta que la tipologia de càncers de pulmó, còlon i pròstata són els més habituals entre els homes, mentre que en les dones són el de pulmó, mama i còlon. L'informe s'ha elaborat a partir de dues fonts: les dades hospitalàries i el servei d'anatomia patològica. Des del ministeri treballen per ampliar el ventall de dades recollides d'altres interlocutors, tot i que no esperen que hi hagin variacions importants sobre el percentatge d'incidència.
La cap de l'àrea de promoció i vigilància de la salut del ministeri, Rosa Vidal, ha destacat que comparant els resultats obtinguts amb altres poblacions similars a la del Principat, "no hi ha grans diferències".
Aquest any s'ha posat en marxa un nou cribratge entre la població, en aquesta ocasió sobre la incidència del càncer de còlon, similar al que s'elabora del càncer de mama. Durant dos anys es faran proves a totes les parròquies, començant per Canillo i Encamp.
Per cert que la ministra de Salut ha reiterat que la unitat de radioteràpia no és prioritària. Això sí, no ha descartat que arribi en uns anys.
"No aconsellem en aquest moment tenir una unitat de radioteràpia a Andorra. Això no vol dir que més endavant, d'aquí a uns anys, potser pugui haver-hi una unitat de radioteràpia a Andorra. Com heu vist, els tumors són molt diversos i cada tumor requereix una especialització molt elevada tant pel que fa a la màquina com pel que fa a la persona."
Helena Mas-Ministra de Salut
Informa: Joan A. Sarmiento
Comparteix: