Salut retira del mercat un fàrmac molt utilitzat per tractar l'úlcera i el reflux en detectar un possible cancerigen

Salut ha informat de la retirada de medicaments que contenen rani

Salut ha informat de la retirada de medicaments que contenen ranitidina via oral. La ranitidina és un principi actiu que s'utilitza per reduir la producció d'àcid a l'estómac en situacions com l'úlcera gàstrica o el reflux gastroesofàgic.

El motiu dela retirada és la detecció d’N-Nitrosodimetilamina (NDMA) en alguns d'ells, un element classificat com un probable carcinogen, és a dir, un agent que pot causar càncer en humans d’acord amb estudis en animals. Està present en alguns aliments i en algunes fonts d'aigua, però no es pot esperar que causi cap dany quan s'ingereix en quantitats molt petites.

Segons la nota informativa de Salut, amb les dades disponibles, no hi ha evidència que la presència d'aquesta substància hagi pogut produir cap dany als pacients que han consumit els medicaments. No obstant això, el potencial risc derivat de l'efecte acumulatiu de l'esmentada impuresa fa necessària l'adopció de mesures de precaució per evitar la seva presència en medicaments.

Es recomana no interrompre els tractaments amb ranitidina sense consultar el metge, ja que el risc de deixar de prendre el medicament és considerablement més gran que el risc de seguir el tractament fins a la següent consulta amb el metge. El ministeri informa que hi ha al mercat altres medicaments, amb altres principis actius, que tenen les mateixes indicacions terapèutiques

La retirada d'aquests medicaments amb ranitidina en comprimits s'està fent a escala internacional com a mesura de precaució per reduir al mínim l'exposició a aquesta substància.Els medicaments amb ranitidina intravenosa continuen al mercat i no són objecte de retirada.

 

 

Informa: Redacció
Imatge: Sergi Linares

 

Comparteix:

Més de 3.000 persones a les Nits d'Estiu als museus Les empreses andorranes i Actua presenten els projectes més innovadors d'Andorra a la Mêlée Numérique de Tolosa