El 7 d'abril és el Dia mundial de la salut. Una data que, aquest 2015, l'Organització Mundial de la Salut ha dedicat específicament a la innocuïtat dels aliments. I és que els aliments insalubres estan relacionats amb la mort d’uns 2 milions de persones a l'any. A Andorra, l'any passat, es van dur a terme 1.600 inspeccions que es van resoldre amb l’obertura de 9 expedients sancionadors.
Tot i que la majoria de les morts per consum d'aliments en mal estat es produeixen a països del Tercer Món, els països desenvolupats no estan exempts d'intoxicacions. Segons les dades de l'OMS, anualment moren 2 milions de persones, sobretot nens, per culpa de la insalubritat dels aliments. Aliments que poden contenir bacteris, virus, paràsits o substàncies químiques nocives, que causen més de 200 malalties, que van des de la diarrea fins al càncer. Per això és vital la tasca de control que duen a terme les autoritats sanitàries. TOTAL JESÚS GALINDO (cap d´àrea de Seguretat Alimentària i Entorn)A Andorra, l'àrea de seguretat alimentària del ministeri de Salut és l'encarregada de vetllar perquè el menjar arribi en òptimes condicions als consumidors. El 2014 es van fer 1.600 inspeccions que van derivar en 9 expedients sancionadors, només un dels quals va ser de caràcter greu. Però de la innocuïtat dels aliments en són responsables tots els sectors implicats en la cadena: des dels pagesos, als fabricants, minoristes, professionals sanitaris i consumidors finals. TOTAL JESÚS GALINDO (cap d´àrea de Seguretat Alimentària i Entorn)Informa: Jordi Cama Imatge: Sergi Pla Per garantir el bon estat dels aliments que consumim, des de l'àrea de Seguretat Alimentària es recorda que cal portar a analitzar totes les peces de caça per prevenir que continguin triquina. Pel que fa al peix, el paràsit Anisakis és comú en moltes espècies de consum habitual. En tots dos casos, una bona evisceració, la congelació o cuinar bé el producte serveix per evitar intoxicacions.