Sant Esteve: peces perdudes, peces recuperades

www.andorradifusio.ad

A Andorra la major part de les peces religioses les trobem a les esglésies, però les reformes i rehabilitacions al llarg del temps fa que algunes arribin a Patrimoni Cultural. És el cas curiós d'uns capitells que formaven part del que potser era el retaule barroc més gran d'Andorra i que es va perdre en gran part. Un retaule que, per cert, tapava els frescos romànics que van ser arrencats i dels quals ara es recuperaran dos fragments. 

En la gran reforma del segle XX de l'església parroquial de Sant Esteve d'Andorra la Vella es va desmuntar el retaule barroc que es va perdre en gran part. Al temple només se'n conserven alguns elements, com la Pietat, el sant Esteve i unes columnes que es troben dins la sagristia. A la reserva de Patrimoni Cultural hi ha unes peces úniques a Andorra. 

"Aquest retaule probablement era un dels retaules més grans que hi havia a Andorra. Ens han arribat amb aquests colors verds, que no són la policromia original, sinó que sota hi ha el daurat més propi de l'època barroca. Venen de la tradició clàssica dels atlants que subjectaven façanes o retaules. És una evolució de la iconografia del món clàssic."

Mireia Tarrés, tècnica de Patrimoni Cultural

Aquell retaule tapava els frescos del romànic, part dels quals ara tornaran a Andorra. Són 'El bes de judes' i 'La flagel·lació de Crist'. Fins ara, només els coneixem a través de les imatges que van presentar a inicis de març el cap de Govern i la ministra de cultura. Mentre no arriben, s'han fet obres a l'Espai Columba per acollir aquests testimonis que parlen d'un estil únic en la història del país. 

"Podríem pensar que Andorra tenia una orografia complicada i estava aïllada, i això ho desmenteix. La circulació d'idees sempre ha existit i allò que creiem més propi de les urbs ho teníem a l'església de Sant Esteve. Per tant, és una fita artística i cultural que ens puguem retrobar amb les pintures."

Edgar Oto, tècnic Patrimoni Cultural

Encara no hi data per a l'arribada però podria ser aquest mes de juny

Informa: Rosa Alberch 

Imatges: Anna Romagosa 

Comparteix:

Ordino implementa la majoria d'iniciatives del Consell d'infants Encamp dissenya una Festa del poble per a tot Andorra