Sant Julià acull una exposició sobre l'antiguitat del cristianisme àrab a l'Orient Mitjà

www.andorradifusio.ad

El cristianisme va ser la religió imperant a l'Orient Mitjà des del segle IV fins a les conquestes musulmanes del segle VII. Actualment els cristians suposen el 5% de la població de l'Orient Mitjà però a inici del segle XX n'eren el 20%. Durant 10 dies el vestíbul del Centre de congressos lauredià dona l'oportunitat de veure una mostra sobre l'antiguitat del cristianisme àrab impulsada pel ministeri d'Exteriors i la Comissió Nacional de la Unesco

L'escola bíblica francesa de Jerusalem ha documentat la presència cristiana des del 1898, una tasca que evidencia la gran riquesa de comunitats que conviuen a Terra Santa, de Jerusalem, Palestina, Jordània, Armènia, Iraq, Egipte i Etiòpia. A Israel hi ha unes 10 esglésies reconegudes.

Dels més de 100.000 indígenes que hi ha la majoria pertanyen a l'església catòlica greco-melquita, un 30 % a la grega ortodoxa i la resta són de la llatina.

Tanmateix aquella Terra Santa per a les religions jueva, cristiana i musulmana en l'actualitat constitueix un territori en disputa entre l'Estat d'Israel i Palestina convertit en un polvorí que demana una solució de convivència.

El comissari de l'exposició, Christian Eeckhout, ha afirmat que "per fer real la pau s'hauria de deixar la ciutat oberta amb un desenvolupament autònom i amb llibertat religiosa i no la dominació d'una religió sobre l'altra quan totes tres tenen una història amb més de 1.000 anys de presència". 

Per la seva banda, el copríncep episcopal Joan-Enric Vives considera que "el gran problema és l'emigració, la falta de treball i de condicions estables. Tot això hauria de venir d'una certa pressió de les nacions del món, especialment de les més poderoses, perquè realment s'aconseguís una pau estable". 

Aquesta exposició vol servir per fomentar la tolerància i la comprensió intercultural que des d'Andorra també s'ha impulsat amb una Ruta per la pau a través de la Unesco i amb el suport de més de 70 estats. 

Una iniciativa que sorgeix "amb la idea de demostrar que els valors de respecte i diàleg entre les religions són importants", ha dit la Ministra d'Afers Exteriors, Maria Ubach. 

La mostra es podrà veure fins al 10 de maig al vestíbul del Centre de congressos lauredià

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Aïda Pagès 

 

Comparteix:

Andorra Recerca + Innovació presenta Climtech, una iniciativa per afrontar fenòmens meteorològics extrems El Festival internacional d'orgue estrena format amb més actuacions i s'allargarà de maig a desembre