Sant Julià de Lòria disposa d'una òpera original que podria ser que no s'hagués representat mai. És part de la donació que fa 15 anys van fer els hereus d'un matrimoni de col·leccionistes. Porta el nom d'Armand Castagnier i es busca qui la pugui conservar i posar en valor amb un fons que conté partitures i més de 10.000 vinils. No és fàcil per a les administracions comunals que no tenen infraestructura per gestionar fons d'aquesta envergadura que, en aquest cas, no ha volgut cap institució del país.
Aquesta setmana el comú de Sant Julià de Lòria ha comunicat la donació de 3.000 discs de pedra d'una donació particular a la Biblioteca Nacional d'Espanya, una xifra que representa el 10% del que disposa la fonoteca. Davant la negativa de les institucions nacionals per fer-se'n càrrec s'ha buscat fora la solució.
Encara queda la resta del fons on hi ha 10.000 vinils, blocs de notes i altres publicacions com partitures. Tanmateix s'ha descobert el que podria ser un reclam dins el fons.
Entre les partitures hi ha una peça que podria ser única, una òpera anomenada Rebeca de la qual es disposa de la partitura i el text manuscrit
"Ens sembla que no s'ha arribat a representar mai i per la qual també estem intentant trobar sortida. Nosaltres continuarem batallant per trobar una sortida en algun lloc on realment se li doni el valor i pugui tenir un sentit i un ús."
Laia Farrés, responsable Arxiu Comunal
Jean Redd era professor de l'Escola de Música de Manhattan, músic i un gran col·leccionista com s'evidencia en el llegat que va arribar al comú de Sant Julià de Lòria de mans dels hereus. Des des del 2008 va estar a la deixalleria i el 2019 es va traslladar a una habitació de l'edifici administratiu.
El comú afirma que no defallirà per trobar una solució per conservar i posar en valor tot aquests documents i plantejar-se si és convenient acollir donacions d'aquest tipus. El cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, ha explicat que tornaran a parlar amb "cultura després de l'enrenou que ha generat el tema dels discs de pedra. Si la volen que la vinguin a buscar i si no la volen buscar la manera. En principi és complexe, a nivell legal i jurídic es podria mirar com es podria fer, a través d'una subhasta, però no és fàcil. Potser ens hem de plantejar si aquestes col·leccions les podem o no acollir."
El comú no té els recursos necessaris per inventariar, fer recerca, conservar i posar en valor tot aquest material. Així que, de moment, el fons Redd es quedarà a l'Arxiu Comunal a l'espera del futur que mereix.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares
Comparteix: