Sant Julià de Lòria és la parròquia que tanca les escudelles tradicionals de començament d'any i aquest dilluns al migdia se n'han repartit 2.600 racions. La Germandat de Sant Sebastià ha estat l'encarregada, amb un equip de 70 persones, de preparar i repartir la suculenta escudella.
Des de diumenge, amb la tallada de la carn i les verdures, que l'equip de 70 persones de la Germandat de Sant Sebastià ha preparat una escudella de més de 2.500 generoses racions per a un públic que des d'abans de la una de la tarda s'esperava a la plaça de la Germandat.
Un dels primers a poder-la tastar ha estat el cònsol major Josep Majoral, que no s'ha amagat en reconèixer que era una de les millors. Potser perquè fa poc de la seva victòria als comicis. També ha destacat la tasca de la germandat. Creu que hi ha dos motius: "els escudellaires ja són professionals perquè fa molts anys que s'hi mouen i també perquè és un dia de germandor, de retrobar-nos tots plegats i recordar una mica els inicis de la Germandat de Sant Sebastià".
Els responsables d'aquest àpat multitudinari explicaven que per cuinar aquest plat tradicional dels Pirineus amb més de 500 quilos de carn i 300 de verdura cal ser generós en les porcions i respectuós amb el producte. Es tracta d'una feina d'equip i el secret és desgreixar el brou en el moment oportú.
"Tenim molta cura a treure tot el greix i que no quedi gaire forta", destaca l'escudellaire Pere Obiols.
Per la seva banda, Pepita Lucas explica que és una "feina d'un grup de gent. Sempre n'hi ha un que es cuida de les olles, les verdures i jo me'n cuido de la vianda".
Abans del repartiment de l'escudella té lloc la missa de la Germandat Sant Sebastià per recordar al sant patró. La Germandat va recuperar fa 32 anys aquesta tradició i durant els dos primers van ser els escudellaires d'Andorra la Vella els qui els van donar suport per continuar aquest costum.
Informa: Sílvia Mestre
Imatge: Vicente Bellot
Comparteix: