Uns treballs d´adequació a la paret de la capella de la Puríssima Sang a l'església parroquial de Canillo han deixat al descobert unes pintures que podrien ser del pintor de Coll de Nargó Josep Oromí. Tot i que l'estat de conservació és precari, una part de les pintures quedarà al descobert. Des de Patrimoni Cultural és té la certesa que n´hi podria haver més que es podrien descobrir en altres campanyes de restauració.
La retirada d'un gotelé que no era propi del discurs del barroc va deixar al descobert restes de pintures i alguns elements que pertanyen al discurs del retaule de la Puríssima Sang presidida per Jesucrist on, segons explica la tècnica de Patrimoni Cultural Mercè Pujol, hi trobem representat "el mantell púrpura que li posen a Jesús en recordatori al que porten els emperadors romans", a més d'altres elements. La columna on el lliguen per flagelar-lo i el gall en referència a la negació de Pere. Aquí també es conserva l'empunyadura de l'espasa amb la qual tallarà l'orella al soldat Malco.
La hipòtesi amb la qual es treballa és que les pintures siguin de Josep Oromí, que a la segona meitat del segle XIX va fer nombrosos treballs a Andorra. Una de les referències s´ha trobat al llibre d´actes del comú. L'arxiver de Canillo, Domènech Bascompte, indica que hi figuren "uns treballs de daurat i pintura a l'església de Sant Serni" i "sabem que Josep Oromí era pintor i daurador".
Una altra relació és la que Mercè Pujol fa amb la resta d'obres que Oromí té a Andorra i els quadres del crematori de les ànimes que té en diverses esglésies com a Canillo, la Mosquera i Sant joan de Sispony.
El mes que ve es preveu posar el retaule que lluirà amb part de les pintures a la vista. La cap de l´Àrea de Conservació i Restauració de Patrimoni Cultural, Berna Garrallà, explica que "la resta es taparà amb pintura a la calç, com estava previst, tot i que es pren la precaució de posar-hi una capa d'intervenció perquè si es vol recuperar en un futur, es pugui fer".
Des de Patrimoni Cultural és té la certesa hi pugui haver altre pintures darrere dels murs emblanquinats i que es podrien anar descobrint amb el temps.
Informa: Rosa Alberch
Imatge: Anna Ginestà
Comparteix: