Ha passat un mes des que el Regne Unit va deixar de format part de la Unió Europea de manera oficial i les relacions amb Andorra no han patit canvis substancials. Hem parlat amb actors del sector financer, que continuen operant amb normalitat. Un sector que observa com en els darrers anys s'ha consolidat com a país de destí.
En tant que país tercer, les relacions entre Andorra i el Regne Unit continuen pràcticament en la mateixa línia un mes després del Brexit. Va ser el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, qui va assegurar que el Principat estava despertant l'interès per a noves residències i inversions. El sector financer també ha experimentat aquest interès, despertat per la diferència fiscal entre tots dos països.
Així ho asseguren des de Crèdit Andorrà, donat que el país té, a part d'una comunitat d'anglesos ben arrelada, un marc fiscal atractiu i una elevada qualitat de vida. Una tendència que també constaten altres entitats bancàries. "Som un país amb la tributació més baixa, però tenim una tributació", recorda la directora de Comunicació i Marca de MoraBanc, Mireia Maestre, qui creu que "som atractius fiscalment per a aquelles persones que vinguin a residir-hi des d'un país on la fiscalitat sigui més elevada".
Una part dels bancs del Principat ha vist com els actius financers del Regne Unit han augmentat pels canvis polítics en veure's com una oportunitat d'inversió. Amb tot, constaten que la sortida del Regne Unit no ha afectat les operacions financeres que es duen a terme des d'aquí. Mentre que els països de la Unió Europea han hagut d'adaptar-se a la nova legislació, la plaça financera andorrana ha continuat treballant amb normalitat, regida pel sistema SEPA, que estandarditza el pagament electrònic d'euros entre 34 països europeus.
Informa: Tatiana Navarro
Imatge: Marta Pons
Comparteix: