El sector financer, sustentat històricament en el secret bancari, treballa per assumir canvis molt importants. Tot, arran de la proposta estàndard de l'OCDE d'intercanvi automàtic d'informació fiscal a escala mundial per perseguir l'evasió fiscal. Els bancs ja treballen amb cautela en una qüestió que pot afectar la seva activitat.
El document de l'OCDE és un pas més pel que fa a la voluntat dels països del G20 d'eradicar l'evasió fiscal a tot el món. I és que l'eix central de l'estàndard és que els estats puguin arribar a tenir informació sobre els comptes bancaris que els seus ciutadans tenen a països on no resideixen, com ara Andorra. El gerent d'Auditand, Christian Foubert explica que els canvis impliquen "divulgació d'informacions fins ara secretes i, concretament, dades fiscals, bancàries". Per tant, "tota la gent que tingui un compte obert a Andorra és susceptible que les seves dades es divulguin al seu país d'origen".
Això comportarà canvis molt importants per als bancs andorrans, donada la cultura de secret bancari que hi ha al país. Segons Faubert, el sector financer ja tracta la qüestió amb molta cautela, ja que representa un perill per a les seves activitats. I és que una part dels clients estrangers tenen comptes bancaris al Principat per evadir impostos al país d'origen. Foubert indica que "és un tema molt sensible aquí" perquè "tothom sap que els bancs s'han nodrit d'aquests actius i l'entrada en vigor dels intercanvis representaran un repte molt gran per al sector financer andorrà i per als clients".
Un d'aquests reptes serà mantenir els clients estrangers. Per això els bancs ja els informen del marge de maniobra que tenen, segons Foubert, "solucions que permetin evitar que les conseqüències negatives que es desprenen d'aquests acords els puguin afectar" i que "passen per anar a veure països més protegits". Tot i que la voluntat de la UE seria que l'intercanvi automàtic fos una realitat l'any vinent, els bancs treballen amb un calendari que situaria l'entrada en vigor de la mesura el 2018. Segons Faubert, l'evasió fiscal representa més d'un 20% del PIB mundial.
Informa: Andrés González-Nandín Imatge: Meri Bellosta
Comparteix: