El Consell General elaborarà aquest 2021 la revisió del conjunt de lleis de l'estatut de l'artista. D'aquesta manera, es donaria més seguretat al gros de persones que es dediquen, per exemple, a la música.
Si la feina en el sector cultural es caracteritza per la volatilitat, el món de la música està acostumat a viure en la incertesa. Un problema estructural que impossibilita que s'hi puguin dedicar de manera plena. "Amb el que cobren com a músics no els compensa assegurar-se. Fins i tot músics que fan molts concerts al cap de l'any", assegura el músic i programador cultural Oriol Vilella.
Però no estar assegurat en el règim d'autònoms comporta altres problemes, com per exemple a l'hora de cotitzar per a la jubilació. Vilella avança que "si l'estatut de l'artista funciona com una eina correcta" podrien, entre altres coses, donar-se d'alta a la CASS per només un concert i saber que sumen per a la jubilació.
Tractar els professionals com a grans empreses fa que les traves burocràtiques siguin més difícils d'afrontar. A tall d'exemple, per sortir del país cal presentar les factures de tot el material i un aval pel seu valor, "despeses que després poses enfront dels calés que has cobrat pel concert i et queda que has anat a fer un concert per amor a l'art". "Això impedeix que els músics del país ens hi puguem dedicar professionalment", lamenta Vilella.
El músic ha destacat altres aspectes positius de la futura legislació, com per exemple la possibilitat de facturar amb un 0% d'IGI, en considerar la seva tasca com una activitat cultural secundària. L'estatut de l'artista que s'està plantejant des del Consell General aportarà un seguit de canvis en totes aquelles lleis que afecten negativament el món de la cultura.
Informa: Tatiana Navarro
Imatge: Arnau Teixidó-Arxiu RTVA
Comparteix: