Conèixer-se a un mateix i acceptar el trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat en l'etapa adulta és l'objectiu de les segones jornades del TDAH. L'associació ANDTDAH ha volgut fer èmfasi en aquesta etapa i en les afectacions pot tenir tant en la vida laboral com en la personal.
Potenciar els punts forts d'una persona que pateix TDAH i no pas els punts febles és el més important, sobretot en l'àmbit laboral. Segons la psicòloga M. Carme Echeverria, el potencial d'un TDA va molt més enllà de l'energia. La creativitat, la dedicació i la proactivitat són altres factors que fomenten una millor activitat en l'empresa. Tot i això, també s'ha d'ensenyar els empresaris a tractar amb una persona amb aquesta condició dins el seu equip.
A través d'un diagnòstic diferencial es pot conèixer tot el perfil neuropsicològic de la persona. Echeverria defensa que conèixer-se a un mateix i treballar l'acceptació del trastorn és primordial per aconseguir el màxim potencial dins l'àmbit laboral. A més, remarca que normalment ens centrem en el que fem malament, mentre que seria millor fer-ho en allò que fem bé.
Dins el marc de la segona jornada del TDAH, enguany enfocada en la vida adulta, els assistents han pogut parlar amb professionals del sector en les diferents ponències durant el matí. Un dels fets dels quals s'ha parlat ha estat la por a ser rebutjats per patir aquest trastorn, sobretot, en el cas de les entrevistes de feina.
En aquest sentit, la presidenta de l'associació ANDTDAH Albratros, Imma Forés, explica que primerament és important que la persona se senti valorada i apunta que només quan hi ha confiança es parla del trastorn, ja que "hi ha por a l'estigma".
Ser conscients que aquest trastorn pot afectar a tothom i fer entendre que no és res dolent. És el que es pretén explicar durant aquesta segona jornada que ha comptat amb diferents ponències de professionals del sector i que continuarà, al llarg de la tarda, al Prat del Roure d'Escaldes-Engordany.
Teresa Milà, secretària d'Estat d'Afers Socials, ha format part de les jornades i agraeix la feina dels professionals que hi han participat donant eines als assistents. Milà n'ha fet una valoració positiva. Creu que aquesta jornada ha servit per mostrar com es viu aquest trastorn en l'etapa adulta. Una cosa que, assegura, és molt important, ja que "moltes vegades només es visibilitza en la infància".
Informa: Anna Mata
Imatges: Andreij Cristancho
Comparteix: