Sensibilització i empatia per aconseguir una societat inclusiva

www.andorradifusio.ad

L'Associació de Persones amb Discapacitats Visuals i Auditives afirma que cal més sensibilització per aconseguir una societat inclusiva. Creuen que l'empatia és clau per trencar barreres. Un exemple seria utilitzar mascaretes transparents als centres de salut.

Barreres en la comunicació interpersonal, escrita i fins i tot audiovisual i virtual. També físiques a l'espai públic, edificis i llars.

Des de l'Associació de Persones amb Discapacitats Visuals i Auditives posen damunt la taula la necessitat de prendre'n consciència. I així ho exposa la membre de l'Associació Maria Morales, que creu que haurien de saber com és el seu dia a dia. "Posar-se en el lloc de la persona. L'empatia. Poden saber que una persona és sorda o cega, però no se sap quines limitacions tenen a l'hora d'anar a comprar, en el transport...".

I reiteren que cal garantir l'accessibilitat arquitectònica, en el transport i a la comunicació. Morales ens explica alguns exemples: "Fer una adaptació amb els subtítols per llegir les persones sordes o els autodescriptius per a les persones cegues". A més, espera que si s'aprova l'esborrany de la llei d'accessibilitat, aquesta "ja inclogui l'accessibilitat financera, escolar, de persones que utilitzen cadira de rodes, per exemple".

Així com apostar per dissenys universals. De productes que pugui fer servir tothom. Com les TPV antigues. Inclusius. No com els nous aparells tàctils, que molts no poden utilitzar.

L'associació demana seguir treballant per la inclusió. També a l'escola, on proposen que s'ensenyi la llengua de signes com un idioma més.

Informa: Judith Sáez 
Imatges: Cristina Fidalgo

Comparteix:

Alba Solana, educadora i intèrpret de llengua de signes: "Hi ha necessitat de conèixer aquesta llengua" El cinema, un nou sector estratègic aquest 2023