Aquest dijous és el Dia de la mediació. El servei del Govern que es dedica a gestionar-la gratuïtament en l'àmbit familiar constata que s'han assolit més acords entre els participants. Però hi ha mediadors privats que destaquen que no existeix, per ara, cap voluntat política per impulsar-la.
El servei de mediació del Govern es va crear el 1994 i el 2014 va ampliar les competències, que inclouen l'orientació jurídica. Funciona de forma gratuïta. Parelles que es separen i fills que discuteixen sobre les herències familiars serien alguns dels temes més habituals.
L'objectiu és tractar el conflicte entre les parts i resoldre'l. Per aquest motiu la mediadora Eva Bosch remarca la importància d'expressar el conflicte "perquè si no, es queda dins i provoca sentiments de rebuig, rancunia o ràbia; en canvi si es verbalitza, les persones se senten escoltades i potser l'altra persona entén la preocupació i fa quelcom per acostar-se".
El 2020 més de la meitat de les famílies que s'hi van acollir van arribar a un acord. "Són 163 les famílies que han iniciat un procés de mediació i amb 45 d'elles s'ha fet a través de videoconferència", explica la també mediadora Loli Terrón.
També es veu que la majoria de la població ignora el funcionament del sistema judicial. Segons l'assessora jurídica del servei de mediació, Isabel Orobitg, "moltes vegades l'usuari no coneix les eines de les quals disposa o no sap com accedir als recursos que l'administració li posa al seu abast". En aquest sentit, afegeix, "es tracta d'encaminar l'usuari cap a la sortida més efectiva".
Però hi ha mediadors, com Ramon Tena, que afirmen que aquest 2020 no hi ha hagut voluntat política des del Govern per impulsar el servei, a diferència d'altres indrets, sobretot en l'àmbit comercial. Indica que "a Catalunya, per exemple, la Generalitat ha endegat un programa de mediació i Covid on s'està promovent molt la mediació per gestionar els conflictes de tot tipus que estan sorgint arran de la crisi sanitària".
Tena ha assegurat que la conflictivitat previsiblement augmentarà i la mediació pot ser una eina molt útil per a la societat.
Informa: Pere Moliné
Imatges: Sergi Linares- Anna Romagosa
Comparteix: