El servei d'Orientació Educativa i Professional ajuda els joves a trobar un projecte de futur. Des de fa dos anys es gestiona des del departament de Joventut amb un alt índex d'èxit. La majoria d'usuaris són joves que van decidir abandonar els estudis i volen reiniciar-los.
Joves entre 16 i 29 anys que van decidir abandonar els estudis o que a causa de la manca de formació tenen dificultats per accedir a un mercat laboral cada vegada més competitiu. És el perfil dels usuaris del servei d'Orientació Educativa i Professional, que des de fa dos anys gestiona el departament de Joventut.
Es va decidir traslladar aquest servei, ja que és una àrea més acostumada a tractar amb el jovent. Aquí se'ls acompanya en el procés de construir un projecte, analitzant el seu perfil, preferències vocacionals i tenint en compte la realitat del mercat laboral.
El coordinador de Joventut i Voluntariat, Agustí Pifarré, explica que "és un servei obert on els joves poden venir sols o amb els pares i en visites concertades reben l'assessorament".
Dissenyar un camí, sigui a través dels estudis o de feina, no és sempre fàcil. Tot i això, el servei ha constatat un augment de consultes i el seu índex d'èxit és important.
La majoria dels que abandonen els estudis els reprenen i entre els que busquen una opció laboral s'aconsegueix l'objectiu en més d'un 50% dels casos. Pifarré afirma que "es tracta de parlar en profunditat amb els joves i també amb les famílies per buscar els motius i trobar una manera de motivar-los perquè tornin a estudiar".
L'efectivitat del servei rau en bona part en la col·laboració amb el servei d'Ocupació, Ensenyament i centres educatius.
L'objectiu principal és que els joves sense una orientació clara del seu futur siguin capaços de dissenyar un projecte. I en aquest sentit el servei juga un paper fonamental.
Informa, Joan A. Sarmiento
Imatge, A.Romagosa/E.Fernández
Comparteix: