S'ha de limitar el turisme? Això és el que en pensa el sector

www.andorradifusio.ad

El turisme ha estat una de les puntes de llança de les eleccions. S'ha de frenar? S'ha de promoure? S'ha tocat sostre en aquest sector? És cert que el ministeri està estudiant la capacitat que té el país per assumir turistes, però nosaltres hem anat a demanar a tots els implicats en el sector per veure què en pensen. 

D'una banda els hotels i els allotjaments turístics. Diuen que no cal aturar el turisme perquè encara hi ha marge per créixer. La ocupació anual d'uns i altres voreja el 60% i creuen que encara es pot anar més enllà. Això sí, aplaudeixen els estudis de càrrega del ministeri perquè assumeixen la necessitat de buscar un turisme més sostenible, és a dir, menys gent, però més despesa. El president de la Unió Hotelera, Jordi Paris, assegura que: "en moments determinats té una afluència molt massiva i això s'ha de regular". Ara bé, des de l'associació d'allotjaments turístics, Àlex Ruiz, constata que "ningú esta mai al 100% durant tot l'any, per tant encara hi ha marge". París afirma: "tenir menys quantitat amb més qualitat de clients, que et puguin deixar una despesa mitjana superior", seria l'ideal.

Què en pensen els comerciants? Diuen que tot i que cada any vingui més gent, la caixa no para de caure. Per què? Perquè lamenten que Andorra Turisme no els promocioni tant com altres sectors. Amb tot, creuen que no s'ha d'aturar el turisme, sinó que cal fer un canvi de paradigma. Fugir del massificat per anar al de qualitat. Tot i això, fan autocrítica i auguren un gir en el sector comercial. El president de la Cambra de Comerç, Josep Maria Mas, explica que caldria "donar un altre valor al producte i buscar la sostenibilitat". Per la seva banda, la presidenta de l'Associació de Comerciants de l'Eix Central, Sònia Yebra, aposta per un turisme de més qualitat.

Què diuen els experts? Els economistes ho tenen clar. No s'ha de criminalitzar el turisme perquè és un sector que dona de menjar a moltes famílies. És més, segons dades de la CASS, representa pràcticament el 30% de les cotitzacions del país. També diuen, però que s'ha de diversificar la economia per evitar daltabaixos de país com el que vam viure durant la Covid-19. "Cada comú decideix el que es fa i el conjunt del que s'està fent d'una forma individual acaba sent atractiva, però no acaba de ser ordenada", constata el degà del Col·legi d'Economistes, Eduard Jordi.

I per últim, la població. Aquest matí de dimecres hem sortit a demanar què en pensa la gent i diuen que som un país que viu del turisme i que per tant no hi podem renunciar. "El turisme sempre va bé". Això sí, creuen que cal un plantejament de futur sobre què volem ser. "Que per sortir i entrar haguem d'estar tres hores, crec que ha arribat un punt que potser s'ha descontrolat una mica", afirmen alguns, i afegeixen: "estem perdent l'essència d'Andorra. Crec que hauríem de fer dos o tres passos enrere". Altres posen la vista en el futur: "La pregunta que cal fer-se és: què volem ser d'aquí 5-10 anys? I en conseqüència ajustar els serveis".

En definitiva, el sector afronta un canvi de model. Els implicats i els experts asseguren que encara hi ha marge per créixer i que no estem saturats, però que s'ha d'apostar per un model més sostenible que deixi més diners amb menys gent. 

Informa: Òscar Serrano

Comparteix:

El Consell d'Infants valida les propostes plantejades aquest any El Govern declara projecte d'interès nacional el centre de recuperació de la fauna de Molleres