El Simposi Internacional de Màrqueting d'Andorra 2018 s'ha tancat aquest dimarts a la tarda i, entre altres qüestions, s'ha proposat una reflexió sobre com seria Andorra sense neu. Tot i que aquesta possibilitat no es preveu a llarg termini, els experts insisteixen en la necessitat de desestacionalitzar l'oferta turística.
Caldria començar a imaginar una Andorra sense neu? A partir d'aquest interrogant sorgeixen altres preguntes, com per exemple si arribat el moment estaríem en condicions d'afrontar un canvi de tanta dimensió. De moment, i segons el meteoròleg de Ràdio i Televisió d'Andorra, Josep Tomàs, podem estar tranquils. Durant la seva xerrada en el marc del SIMA ha assegurat que les conseqüències del canvi climàtic s'estan complint, però no al ritme que es vaticinava fa 30 anys. "Des dels anys 90 ha anat pujant la temperatura, les precipitacions han anat canviant una mica, però el que es deia als anys 90 no s'ha acabat complint al peu de la lletra", assegura. "Al Pirineu la situació és gairebé la mateixa o un pèl més càlida", afegeix.
Malgrat que encara no cal activar les alertes i que les conseqüències del canvi climàtic trigaran a arribar, els experts insisteixen en la necessitat de desestacionalitzar l'oferta. Tot i això, reconeixen que s'estan fent grans avenços. "L'escenari apocalíptic de no-neu penso que no es donarà, però sí que hi ha una dependència alta i és un risc important per tota l'economia del país. La diversificació per ser una destinació turística de tot l'any és necessària", assegura el director de Caldea, Miguel Pedregal.
A la tarda el SIMA també ha tractat sobre l'enoturisme com a reclam d'oportunitats.
Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Cristina Jubete
Comparteix: