Les allaus, com la de dissabte al pic del Maià, són un autèntic perill a la muntanya, i per això, cal extremar la precaució. És tan important disposar de bons sistemes de rescat com preparar bé el dispositiu de recerca. Tota la feina, però, no serveix de res si els qui gaudeixen la muntanya a l'hivern no van equipats correctament.
Rescatar víctimes d'una allau mai és tasca senzilla. Però en qualsevol cas, per augmentar les possibilitats d'èxit de la recerca una bona senyalització és imprescindible. El cap de pisters de Grandvalira ENSISA, Manel Vidal, explica que la clau per aconseguir-ho és una motxilla en què porten tots els utensilis necessaris en un dispositiu de recerca: un altaveu i tot tipus de banderoles per marcar on es col·loca el material, per delimitar les zones on s'ha buscat tant amb l'ARVA o DVA, per on han passat els gossos o bé el sistema de sondatge. Un material molt necessari per ordenar la recerca i aconseguir efectivitat.
Perquè tot aquest desplegament tingui sentit, o fins i tot es pugui evitar, és indispensable que els esquiadors s'equipin adequadament quan són a la muntanya. El cap de sector del Tarter, Ramon Carmona, insisteix en què "la sonda, la pala i l'ARVA és el material mínim de seguretat que ha de portar un esquiador qualsevol per fer forapista, esquí de muntanya o qualsevol altra activitat a l'hivern".
Especialment important és el sistema ARVA o DVA i saber com funciona. Carmona indica que "té dues posicions: d'emissor i de receptor" i que "quan ets a la muntanya s'ha de posar en posició d'emissió". "Si malauradament succeís algun accident", explica Carmona, "les persones que s'han quedat fora de l'allau han de passar a la posició de recerca per buscar el seu company". Així doncs, tan important és tenir els dispositius com saber-los utilitzar. Petites precaucions i esforços senzills que poden salvar una vida.
Informa: Andrés González-Nandín Imatge: Cristina Jubete
Comparteix: