FEDA té la capacitat d'assumir el doble de consum de l'actual. En un any hi haurà el reforç de quatre molins de vent al Maià capaços de crear un terç del que ara mateix es produeix a Andorra. En el futur, no preocupa el creixement de la població sinó el tipus de consum.
Albert Moles es reafirma en un creixement de 7 o 8 punts de producció nacional d'energia fins al 2030. Els responsables, els molins del parc eòlic al Maià, que a hores d'ara xifra en uns quatre, màxim 5. Ho ha dit a l'"Avui serà un bon dia".
"És un projecte que estem acabant de treballar. Ara estem, més o menys, enfocant quatre molins una mica grans que podrien produir el 7-8% de l'energia d'Andorra. Cap altre projecte és capaça de produir tanta energia".
Albert Moles, director de FEDA
Així es podria arribar a una sobirania del 30% i en el futur aspirar a un màxim del 40 o 50%, no el 100 %, que suposaria massa inversió, augment de preus i risc de no tenir capacitat de reacció. Avui dia FEDA pot assumir el doble de la demanda actual. Tanmateix hi ha reptes com el de canviar la calefacció a electricitat que ara és el 80% fòssil i més important, fer gestió de la demanda.
"Un repte per mantenir preus i competitivitat és adaptar la demanda a la realitat de la producció renovable. Per exemple, carregant el cotxe elèctric amb energia solar durant el dia i no a la nit cremant gas a un preu car".
Albert Moles, director de FEDA
Consumidors i empreses tenen a la mà abaratir la factura amb petits gestos conscients.
L'apagada elèctrica de diumenge passat hagués durat entre 5 i 10 segons si França no hagués estat fent treballs de manteniment, que, per altra banda, són molt necessaris i es fan en temporada baixa. El mateix episodi, a l'hivern, hagués suposat una bona estona sense llum perquè a dos quarts de set "ja és fosc i l'impacte hagués durant una hora."
Informa: Rosa Alberch
Comparteix: