S'obre el debat sobre un possible trencament del Coprincipat

www.andorradifusio.ad

Perilla la figura del Coprincipat? Aquesta va ser una de les preguntes que va despertar més interès durant la primera jornada dels novens debats de recerca de la SAC. Des del punt de vista jurídic la resposta és clara: no. I és que l'ordenament ja preveu els mecanismes per resoldre qualsevol adversitat. Per a altres, però, l'oportunitat hauria de servir per una reforma de la Constitució. N'hi ha que fins i tot afirmen que la figura del Copríncep episcopal és un clar exemple d'intromissió en la divisió dels poders.

Durant l'obertura dels debats, en la conferència plenària, es va formular una pregunta que va marcar la resta d'intervencions de la tarda: què passa si es trenca el Coprincipat. Per al catedràtic de ciència política i de l'administració Pere Vilanova, l'ordenament jurídic és molt clar i afirma que no estem davant d'un precipici, sinó que avui en dia estem més preparats per afrontar aquest repte des que hi ha una Constitució escrita. Vilanova recorda que "la titularitat de la sobirania nacional és dels andorrans".

Per a alguns dels oients de la sala, però, la figura d'un Copríncep episcopal pot suposar de vegades una intromissió en aquesta sobirania i és que pot arribar a influir en els vots que el Consell General prengui en determinats assumptes. És l'opinió d'un dels estudiants "la sobirania del poble andorrà és molt depenent dels Coprínceps en alguns punts de vista". Un extrem que altres ponents com el professor de ciències Eulogi Broto, neguen. Broto defensa que els poders "estan completament dividits a partir de la Constitució". Segons el professor, "hi ha un marc amb un poder judicial independent i, pel que fa al poder legislatiu, el Govern està consolidat independentment dels dos Coprínceps". Assegura que "no és un tema que depengui només del dret andorrà o d'una decisió unilateral del Papa, sinó que hi ha tot un marc de dret internacional amb un tractat entre Andorra i la Santa Seu que hauria de ser denunciat i seria certament incoherent amb la tradició jurídica històrica d'Andorra, que no s'entén sense el Copríncep episcopal".

El ministre d'Educació i Ensenyament Superior i secretari general de DA, Èric Jover ha reiterat el suport del partit al Coprincipat "perquè ens dóna solidesa i ens permet obrir ponts internacionals".

Avui els debats continuen per seguir aportant llum sobre alguns dels aspectes de més vigència de l'ordenament jurídic del Principat.

Informa: Rubén Carcellé     Imatge: Sergi Pla     Locució: Judit Pedrós

Comparteix:

Ple absolut a la conferència de Pedro Garcia Aguado per aprendre a educar Següent pas per posar fi a les inundacions de Santa Coloma