La solució migratòria per a l'acord d'associació està pràcticament enllestida. A més de poder mantenir un sistema de quotes, tot i que amb variacions, el que estan negociant Andorra i la Comissió Europea és cada quant temps es revisarà el sistema. I la xifra que apunta que serà l'acordada és la proposta del Principat: cada 10 anys.
Aquest tema cabdal, el de la lliure circulació de persones, està pràcticament tancat. Es mantindran tres quotes per als nacionals de la UE: la dels actius, la dels passius i la dels temporers. En canvi, sobre l'establiment de professionals liberals forans, Andorra preveu que haurà d'acabar també posant-hi salvaguardes internes.
Ara bé, mentre que les negociacions per a la lliure circulació de persones van molt ben encarrilades, un aspecte en el qual encara s'ha de treballar més a fons és la prestació de serveis. Actualment, els professionals liberals forans que es volen instal·lar al país tenen 30 dies per presentar la documentació i rebre l'autorització, però la Unió Europa vol que aquest període d'un mes s'ampliï fins als 90 dies.
El cap de Govern, Xavier Espot, explica que s'està estudiant la possibilitat que durant el procés de comunicació amb el professional liberal forà, aquest hagi d'acompanyar la seva sol·licitud amb una sèrie de documentació que donaria certes garanties a l'Estat perquè aquest pugui reaccionar ràpidament si aquesta persona té antecedents penals, està inhabilitada o no està col·legiada, per exemple. "Això és possible d'acord amb les directives europees", assegura Espot.
En resum, el que proposa Andorra és poder posar barreres internes a aquesta liberalització, com en la solució que s'ha arribat en matèria de telecomunicacions. Andorra i la UE han pactat la liberalització de les telecomunicacions, però el que es demanarà per mantenir 'de facto' el monopoli d'Andorra Telecom és l'obligatorietat d'operar a tot el país i pagar un cànon per usar les instal·lacions.
Imatges: Fernando Montero
Informa: Ariadna Guiu Vila
Comparteix: