La pandèmia de la Covid-19 no ha aturat la celebració d'actes per commemorar el Dia Internacional pel Dret a Avortar de dilluns que ve. Stop Violències ha organitzat aquesta setmana dues trobades virtuals amb professionals i activistes a favor de l'avortament per visibilitzar aquesta lluita a nivell internacional.
En la darrera trobada virtual s'ha posat de manifest que malgrat que a Espanya, a diferència d'Andorra, està garantit el dret a avortar de forma gratuïta, es detecten problemes d'accessibilitat. Per exemple, si una dona que es troba al Principat necessita una operació quirúrgica, el punt més proper és Barcelona.
Segons la presidenta d'Stop Violències, Vanessa Mendoza, manquen dades oficials d'una qüestió que continua essent un tabú i que al visibilitzar-la, ha rebut nombroses crítiques.
Mendoza remarca que l'any 2019 van explicar a l'ONU "les opressions que vivim a Andorra, de com se'ns violenta, de com l'Estat no posa les mesures necessàries i de com les lleis són injustes". Ha posat en relleu que aquesta acció no va agradar i ha denunciat que estan "intentant coartar la nostra llibertat d'expressió".
Per la portaveu de l'entitat el fort pes de la religió catòlica, personificat pel coprincipat, hi té molt a veure i precisament aquesta qüestió va centrar el primer dels debats, on també es van mostrar altres realitats com la de Malta en què avortar és un delicte que pot acabar amb penes de tres anys de presó per a la dona i fins a quatre pel professional que ho ha exercit.
La representant de l'entitat ha subratllat que no hi ha cap llei que contempli la violència obstètrica, que és aquella s'exerceix en l'àmbit sanitari envers les dones, i ha exposat alguns casos. "Si vas al ginecòleg a avortar, abans et posen el batec fetal, et mostren una ecografia i després ja et diran on pots anar". En aquest sentit, ha assegurat que "a les consultes es dediquen a fer fonamentalisme religiós".
L'associació té un servei d'acompanyament i ajuda a les dones que volen avortar i considera que el Servei Integral d'Atenció a la Dona de l'executiu que té la funció de fer-ho, li falta transparència i professionalitat.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Arxiu RTVA
Locució: Tatiana Navarro
Comparteix: