Aquest dimecres ha estat un dia de fer una mirada al passat i la història de la radiodifusió a Andorra, una història que passa per Radio Andorra, la primera a emetre, i la seva eterna competidora, Sud Radio. L'edifici del cap del Port d'Envalira ha obert les portes, una ocasió única per conèixer el que allà s'hi feia i n'ha quedat.
Des dels grups emissors, a les estances dels treballadors o la sala testimoni de la primera visita d'un Copríncep, Charles de Gaulle. Una seixantena de persones han tingut l'oportunitat de visitar l'eterna competidora de Radio Andorra i que juntes formen els inicis dels 80 anys de les ones al país.
Ningú ha quedat indiferent. Fins i tot persones com la Juani que vivia a Múrcia recorden haver escoltat la seva competència en època del franquisme. "A la nit tancàvem la porta perquè no se sapigués que escoltàvem Radio Andorra", reconeix.
"La història de la ràdio andorrana arriba molt lluny. Hi ha gent que ens trucat d'Alemanya, Anglaterra... Val la pena que en parlem aquí", insisteix Claude Benet, de Velles Cases Andorranes. Benet veu "una sensibilitat marcada" en la nova ministra Sílvia Riva i creu que "arribarem a donar un relleu a Radio Andorra i Sud Radio". "Com? No ho sabem. Però que en parlem i que intentem salvaguardar aquest patrimoni gairebé únic al món... això és la feina de Velles Cases i de tot Andorra", afegeix.
Emissors únics, edificis emblemàtics i una història que transcendeix fronteres són els arguments que segons Velles Cases Andorranes avalen la seva posada en valor. Les propostes per a l'edifici que hi ha al cap del Port van ser molt discutides. Podia haver estat en forma d'avió però al final va ser la de vaixell.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Fernando Montero
Comparteix: