Des d'aquest dilluns el personal del SUM es desvincula del servei d'Urgències i se centrarà a atendre pacients potencialment crítics que requereixin d'una intervenció immediata. Per tant, primer dia sense personal del SUM a Urgències, tasca que desenvolupaven amb l'atenció externa a pacients potencialment crítics.
El canvi ajudarà a evitar les situacions de col·lapse que de vegades es produïa a les urgències mèdiques, segons la cap del servei d'Urgències Mèdiques, Yvette Ruiz. "La intenció és que aquest equip no faci tasca assistencial i els pacients no es quedin penjats, un cop l'equip marxa i es queda a expenses perquè els companys el puguessin atendre. Necessitem un sistema de triatge" fàcil.
A més, el canvi també comportarà modificacions en la ubicació de l'equip de guàrdia del SUM, format per un metge, personal d'infermeria i un tècnic. "L'equip deixa de prestar servei a dins d'Urgències per dedicar-se només a l'activitat prehospitalària. Estaran 24 hores de guàrdia en un altre lloc de l'Hospital".
Els canvis no comportaran reducció de personal a Urgències, ja que s'han fet contractacions, principalment metges, que progressivament fins al febrer s'aniran incorporant al servei. Actualment, el SUM atén una mitjana de 4 a 5 casos diaris de pacients potencialment crítics, que requereixen d'intervenció externa.
Urgències atén un centenar de persones cada dia, la majoria adults, però en aquesta època de l'any creix el nombre d'infants. Situacions com virus respiratoris o gatroinstencionals en són la causa.
El que no té un període concret de màxima incidència són les activitats de muntanya. "És veritat que al principi només teníem els esquiadors i a les pistes teníem pacients greus i tot el pol de turistes que venien" explica Ruiz "ara tenim tot el món de la bicicleta, tot el món del trekking i fem molta assistència a part de tots els turistes i la població que tenim aquí a Andorra, que és una població que va envellint".
Informa: Joan A. Sarmiento
Imatges: Eric Escabias
Comparteix: