Davant l'augment els darrers anys de la instal·lació de plaques fotovoltaiques fins a les 280 actuals hem volgut saber com es porten aquestes xifres a una instal·lació real. Hem conegut el cas del Pau, que ha obert les portes de casa seva a una desena de persones interessades en adaptar les seves llars.
L'arquitecte i propietari d'un immoble amb plaques solars, Pau Iglesias té clar quins són els punts positius. "La reducció de la factura de la llum".
I és que a principi d'any va decidir invertir per pagar menys. Només al maig ja ho va notar. Va rebre una factura d'uns 35 euros quan normalment voreja els 250. Una diferència que fa quadrar els comptes.
Si es fan números, una casa com la del Pau, d'uns 400 metres quadrats, necessita aproximadament una trentena de plaques i una inversió d'uns 17.000 euros. Una casa de 80 metres quadrats podria ser autosuficient amb 4 o 5 plaques i la inversió, amb ajudes, podria ser d'uns 5.000 euros. En Pau creu que el temps per amortitzar-ho li deien que seria de 7 o 8 anys, "però jo amb els nombres reals de consum jo crec que la cosa serà més ràpida".
Amb tot, és gaire difícil fer la instal·lació? Ha respòs el cap d'unitat d'energia i del canvi climàtic del Govern, Albert Gomà. "És un procés en el qual es pot donar d'alta la instal·lació sense gairebé moure'ns de casa". A més, el Pau ha detallat que "gran part de la instal·lació a l'exterior, a la coberta. Per tant, la molèstia és mínima".
En definitiva, una inversió rendible que compta a més amb les ajudes del 40% d'un pla Renova esgotat ja aquest 2023.
Informa: Òscar Serrano
Imatges: Sergi Linares
Comparteix: