La pol·linització que du a terme l'abella és important per a l'equilibri del medi ambient i la natura. Coincidint amb el Dia mundial d'aquests insectes coneixerem quin és el procés que segueixen els apicultors, amb l'arribada de la calor, perquè comencin a produir mel a l'estiu.
Les abelles proporcionen productes com la mel i són una peça vital dins l'ecosistema per al manteniment de la biodiversitat i la producció d'aliments.
Els apicultors com Norberto Carneiro en fan el seguiment fins que omplen els eixams i es comença a produir la mel.
Tot i que al país hi ha 48 explotacions que es dediquen al cultiu de la mel, Andorra no té el clima més adequat per a aquests insectes. "Fa molt fred i el temps de vida d'una abella són 90 dies, tres mesos. Si l'hivern és molt llarg, es mor", explica Carneiro.
Aquesta època de l'any és el moment que les abelles comencen a fer la mel. En cadascun dels ruscs de l'explotació que hem visitat poden haver-hi fins a 160.000 abelles.
Quan passi l'estiu serà el moment de treure la mel, filtrar-la i posteriorment deixar-la reposar. Aconseguint així que tingui més bon gust i sigui menys espessa. Després, només quedarà posar-la en un pot i gaudir-ne a casa.
Informa: Roser Puigbò
Imatges: Andreij Cristancho / Desirée Sala
Comparteix: