Tecnologia i genoma humà, protagonistes de la Universitat d'Estiu i Tardor

www.andorradifusio.ad

La Universitat d'Estiu i Tardor tractarà, aquest setembre, la vida i l'evolució humana. Ho farà arran dels avenços tecnològics, com la intel·ligència artificial i la medicina, i parlarà dels límits de l'evolució i la possibilitat de trobar vida fora del planeta Terra. 

Amb la celebració de la quarantena edició, la Universitat d’Estiu i Tardor decideix mirar cap a enrere. I per fer-ho, també mira endavant. Es tractarà, amb quatre ponències, la relació dels humans amb el nostre genoma i l’arbre de la vida, amb el medi ambient, amb l’univers i, fins i tot, amb nosaltres mateixos. Es posaran sobre la taula els avenços tecnològics que han fet canviar la nostra perspectiva respecte d'aquestes temàtiques. 

"És un tema que des del punt de vista científic ha experimentat una incommensurable evolució en els últims 10 anys. Sobretot per avenços tecnològics, de manera molt important vinculats a la genòmica i a la capacitat que amb les noves tecnologies hem tingut de desxifrar el genoma humà i l'ADN".

Ladislau Baró, ministre de Relacions Institucionals, Educació i Universitats

El cicle de conferències tindrà lloc el 16, 17, 23 i 24 de setembre a l'auditori del Centre de Congressos. Busca contribuir a la relativització de la posició dels humans com a espècie en relació amb l'evolució de la vida. 

L’encarregat d’obrir el cicle de ponències el dia 16 de setembre serà el José María Bermúdez de Castrocovicepresident de la Fundació Atapuerca i membre de la Reial Acadèmia Espanyola, que analitzarà les claus essencials de l’evolució humana i la nostra relació evolutiva amb altres espècies. L’endemà, en la conferència 'La humanitat davant els límits del planeta', Frédérique Chlous, presidenta del Comitè Científic de l’Agència Francesa de la Biodiversitat, exposarà la relació que els humans estableixen amb la biosfera.

La sessió del 23 de setembre anirà a càrrec de Salvador Macip, catedràtic de medicina molecular al Departament de Biologia Molecular i Cel·lular de la Universitat de Leicester i director dels estudis de ciències de la salut de la Universitat Oberta de Catalunya, que tractarà els canvis que s’estan produint en tots els àmbits de la recerca científica, respecte del genoma, la tecnologia digital o la intel·ligència artificial. Exposarà les conseqüències d'aquests avenços en la definició de l’ésser humà tant en el moment present com en el futur.

Finalment, el dia 24 de setembre, Carlos Briones, investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques al Centre d’Astrobiologia i divulgador científic, presentarà la conferència 'Humanitat i univers: paràmetres per a la vida i l’exploració', on exposarà les claus i el camp d’estudi de l’astrobiologia. Presentarà, amb evidències, espais habitables fora del planeta Terra i parlarà de la possibilitat de vida extraterrestre.

Informa: Gerard Castillo

Imatges: Kevin Ribeiro

Comparteix:

Rossell clama contra l'eternització de les causes La Pegatina, Miki Núñez i la Mushkaa faran vibrar Andorra la Vella