El 19 de novembre es commemora el Dia internacional de la dona emprenedora. Tot i que cada vegada són més les que fan el pas de fugir de la por i atrevir-se a avançar amb un projecte propi, la cultura d'emprendre encara no està tan arrelada com en altres països. Creure en tu i pensar que pots fer-ho és el missatge de dues emprenedores que un dia van decidir apostar de valent pel projecte en què creien i ara en recullen els fruits.
"Decisió, entusiasme i atrevir-te. Pensar que pots i fer-ho" és el que cal per decidir apostar per un projecte i emprendre, segons destaca Sílvia Cunill, d'Innovand Consult.
L'experta en lideratge, "coach", mentora, formadora i conferenciant, Clàudia Cornella, afegeix que "si ets capaç de liderar la teva vida i saber com ets, això et permet tot, tant en l'àmbit personal com professional".
Són dos exemples de dones emprenedores, però en podríem trobar més.
Cornella va ser secretària d'Estat d'Afers Financers Internacionals del Govern i acumula 25 anys d'experiència al sector de les finances. Sempre li ha agradat l'àmbit de les persones i tenia clar que volia dedicar-s'hi.
Va decidir crear el seu propi projecte de lideratge i creu que encara cal enviar un missatge d'empoderament al col·lectiu femení. "Vull ajudar les dones a empoderar-se i a aconseguir allò que volen, perquè a vegades sembla que és un somni, però si t'organitzes bé i si et coneixes bé a tu mateixa per saber què pots fer per arribar-hi, és millor". Destaca la importància de "saber quines eines tenim, quines fortaleses i reconèixer les debilitats per fer-les més fortes".
Cunill va treballar molts anys en una entitat bancària fins que va descobrir la innovació. Fa un temps va decidir avançar ella sola i ara aprofita tot el que va aprendre per ajudar les empreses a reinventar-se.
Entén la tranquil·litat de tenir un sou fix cada mes, però diu que cal posar tots els aspectes en una balança i veure que també hi pots guanyar, com ara la flexibilitat o el fet de poder decidir pel teu compte. "Totes aquestes coses fan que animi tots els que tinguin il·lusió per començar un projecte, que ho facin, perquè poden".
Totes dues tenen clar que en un temps de crisi com l'actual també es poden trobar oportunitats. Cornella creu que és un bon moment per "conèixer-nos bé, saber quins punts forts tenim i saber què volem", ja que "dins d'aquesta incertesa, també hi ha moltes oportunitats". Per la seva part, Cunill considera que "el que hem d'intentar és posar en marxa algun negoci o servei que aporti valor a la societat en el moment que estem".
Creuen que s'ha d'estar preparats per al canvi i que això de vegades vol dir muntar la teva pròpia empresa. Algunes de les claus: positivisme i resiliència.
Informa: Laura Massegú
Imatge: Sergi Linares
Comparteix: