Els cònsols tenen molt avançada una proposició per modificar la llei actual de patrimoni cultural. Volen posar fi, així, a la problemàtica generada pel retard en la delimitació dels entorns de protecció.
Els comuns proposen un text que agilitzi les actuacions urbanístiques que vulguin fer els privats als entorns de protecció encara no delimitats. Sant Julià de Lòria és la parròquia més afectada amb 140 propietaris privats que veuen com, des de fa deu anys, no poden millorar els immobles.
El cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Manel Torrentallé, s'ha mostrat contundent. Diu que Sant Julià "és l'únic entorn urbà marcat" i "si el que s'ha marcat a Sant Julià, s'hagués marcat a Andorra la Vella l'edifici del Consell no s'hagués fet i el centre de congressos tampoc".
Torrentallé va més enllà. Considera que el centre urbà de la parròquia s´ha degradat perquè la llei de patrimoni cultural no permet fer millores constructives a la zona. Ha dit que "es deixa morta una zona quan abans tenia activitat" i creu que "això repercuteix econòmicament i en població" i en un moment com l'actual, diu, no s'han "de posar pals a les rodes".
Els comuns volen que hi hagi tres zones de protecció, començant per una de com a màxim vint metres, el perímetre de la qual serà consensuat entre el Govern i els comuns, i on serà el Govern qui estableixi les intervencions a fer. A les altres dues zones -la sensible i la d´influència-, seran els comuns els que marcaran els criteris a l´hora de fer-hi actuacions.
Informa: Xavi Palma Locució: Yasmina Canedo
Comparteix: