Com és el tractament de restauració de llibres i documents de Casa Rossell

www.andorradifusio.ad

Els llibres i els documents que es van treure de Casa Rossell són un bé d'interès cultural. Per tant, el ministeri té l'encàrrec de conservar-los en bon estat perquè es puguin consultar. Veiem l'abans i el després dels últims llibres que s'han restaurat i aprenem més sobre el fons i la seva naturalesa.

Casa Rossell és, juntament amb la d'Areny-Plandolit, una de les cases més rellevants d'Andorra des del segle XV. Un dels seus integrants, Antoni Fiter i Rossell, va escriure el "Manual Digest" i és allà on s'explica que Jacint Verdaguer escriuria "Canigó". Tot i que alguns llibres es custodien a l'Arxiu Nacional per a la seva conservació, d'altres es troben guardats en caixes de protecció de la Biblioteca Nacional. 

La responsable de la Biblioteca, Júlia Fernández, exposa que els llibres són d'un fons general "uns que tracten sobre Andorra i d'altres que tracten matèries més genèriques". Els que estan restaurant ara, diu Fernández, "són els que tenen més valor bibliogràfic, la majoria amb coberta de pergamí i també els que tenien més perill de fer-se mal bé".

En aquest sentit, afirma que el fet de ser declarats bens d'interès cultural implica tenir una "atenció especial amb aquests documents". A més, com que tenen un valor bibliogràfic important i i els materials són costosos se'n restauren "al voltant de 4 o 5 llibres per campanya".

En l'últim enviament i per petició popular es va enviar a restaurar "El Criticón: oráculo manual y arte de prudencia", de Baltsar Gracián, i un altre que conté les obres "La agudeza y arte de ingenio", "El discreto" i "El político don Fernando el Católico".

La responsable de la Biblioteca Nacional destaca que estaven en un estat regular i explica quines actuacions han fet per tractar-los. "És una neteja tant de les cobertes com de la part central dels llibres, s'ha tornat a encolar en el cas dels llibres de Lorenzo Gracián i també s'han arreglat diversos estrips d'algunes pàgines amb paper japonès perquè no arribin a fer malbé la pàgina al complert".

La joia de les corona és el llibre "Idil·lis i cants místics" que Jacint Verdaguer dedica a Riba Camarlot del seu puny i lletra. El llibre tenia pàgines inconnexes i estava deslligat. Ara s'ha ordenat, s'ha tornat a cosir i se l'ha protegit amb tapes. Tot i que els fulls semblen no coincidir i que es podria haver fet millor té la seva explicació en el mètode que s'utilitzava al segle XIX

"Amb aquesta època no es feia tot el llibre sencer sinó que es treballava per quaderns. Hi havia un problema de mides i cada quadern sembla tenir una mida diferent."

Júlia Fernández, responsable de la Biblioteca Nacional

Qualsevol dels llibres és consultable la Biblioteca Nacional al Rosaleda d'Encamp.

Informa: Rosa Alberch

Imatges: Kevin Ribeiro

Comparteix:

Andorra pot superar els 100.000 habitants en 10 anys Els agents penitenciaris volen més seguretat