Dilluns de festa major a Sant Julià de Lòria és sinònim de cultura popular i del ball de la Marratxa. Sense dubte, un dels elements centrals de la candidatura laurediana per formar part de la xarxa de ciutats creatives per la Unesco. Les mesures anti-Covid també han estat presents.
La primera constància que es té de la Marratxa és del 1278 després de la signatura dels Pareatges. Aquest és un dels balls més identitaris de Sant Julià de Lòria que mostra la creació de l'antic Coprincipat amb dos homes que representen els coprínceps i set dones que representen les parròquies.
Aquest dilluns ha estat el torn de fer lluir la cultura popular, un pilar de la candidatura per optar a la xarxa de ciutats creatives per la Unesco.
El director de l'Esbart Laurèdia, Jaume Torre, ha ressaltat que l'objectiu és "donar valor al nostre patrimoni i a les nostres entitats".
Una a una les seccions de l'Esbart Laurèdia han desplegat un repertori on fins i tot han ensenyat al públic la cançó de rentar-se les mans.
Un altre ball simbòlic és el dels gegants, la Dama Blanca i el Rei Moro que porten l'empremta de la mà de Sergi Mas, una altra peça clau en aquest camí de la candidatura. Jordi Díaz, de la colla gegantera, ha destacat que "el que és geganter i li agrada és un orgull portar un gegant de Sant Julià".
Al matí ha estat el torn de la Passa i el Ball Cerdà on les mesures contra la Covid-19 han evidenciat qui eren els més balladors, ja que les barretines que les dones posen als homes s'han canviat per adhesius.
Segons el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, la voluntat d'aconseguir la candidatura Unesco és gràcies a tota l'activitat cultural que genera la parròquia i que ha quedat palesa amb les múltiples activitats que es fan per festa major.
La festa major de Sant Julià de Lòria continua. De la plaça Major a la plaça de la Germandat on ha agafat el relleu la música Pas en fals i Komanem. Aquest dimarts tancarà l'escenari 37 Grados amb un repertori de la movida madrilenya.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Pere Besolí
Comparteix: