Medi Ambient ha presentat la guia d’aplicació del reglament de grans esdeveniments en el medi natural aplicada al sector esportiu. Des de la seva aprovació a l'octubre ja s'ha utilitzat en set esdeveniments, com la travessa d'Encamp. L'objectiu és promoure les bones pràctiques mediambientals.
Per elaborar esdeveniments com la travessa, amb més de 300 participants al medi natural, cal disposar d’una direcció ambiental per minimitzar l'impacte que pugui tenir. És obligatori recollir els residus, instal·lar serveis sanitaris i utilitzar materials reciclats. Això és així des de l'octubre passat, i fins avui ja s'ha utilitzat en set ocasions.
El director d'OTSO i membre de l'organització de la travessa d’Encamp, Jordi Solé, remarca que "el més important és que no quedi brossa a la muntanya" per tal de deixar "camins i boscos com a mínim com te'ls has trobat". "En acabar les curses, cal intentar recollir-ho tot. Ho podíem fer a través dels guies de muntanya, que havien marcat el recorregut, i els escombres, que anaven amb els últims participants i també recollien."
Un cop acaba l'esdeveniment cal retirar tots els residus en 48 hores i, en cas que s'hagi malmès l'entorn, cal restaurar-lo.
Trobar alternatives als productes de plàstic com les bosses de brossa i els gots també ajuda a preservar el medi ambient. Els passos que cal seguir s'han definit en una guia pràctica "per establir uns criteris generals que protegeixin al màxim el medi natural entenent que és una de les vies de creixement i desenvolupament que tenim al Principat", exposa Gemma Riu, mànager de l'Andorra Esports Clúster. D'aquesta manera, afegeix, "podem ajudar a la diversificació tenint un impacte mediambiental el més neutre possible per preservar l'entorn natural."
Segons la directora del departament de Medi Ambient, Sílvia Ferrer, "hi ha una sensibilització creixent dels organitzadors, participants i també dels voluntaris que, fins i tot, fan neteges després dels esdeveniments. "És positiu conèixer-ho i sobretot aplicar-ho". I especialment a l'estiu, quan hi ha més esdeveniments com aquests.
Informa: Judith Sáez
Imatges: Ricard Tenza-Arxiu RTVA
Comparteix: