La ministra de Cultura ha assumit el compromís de treballar transversalment des de diversos ministeris per preservar el patrimoni de la pedra seca i complir els objectius de desenvolupament sostenible. Ho ha dit durant la presentació de la primera reunió de la comissió d'experts de la pedra seca que es fa avui i demà a Cal Pal.
Una trentena d'experts participen, fins dissabte, en la primera reunió de la comissió que ha de definir les polítiques a seguir pel que fa al patrimoni de la pedra seca.
Les construccions amb aquesta tècnica són un element històric del paisatge andorrà. Però, què en queda?
És fonamental definir un treball conjunt de totes les administracions per salvaguardar l'entorn natural i mantenir vius aquests elements. La propietària de Cal Pal, Maria Reig, defensa que "per sentir-nos orgullosos del nostre país és fonamental que s'identifiquin, es potenciïn o es restauri allò que s'ha fet malament".
El director de Patrimoni Cultural, Xavier Llovera, remarca que "quan sortim de la frontera del riu Runer el paisatge és molt periurbà, sobretot fins arribar a Encamp. Molt carregat de pedres i xarxes". "Potser ens ho hem de pensar més bé", declara.
La ministra Sílvia Riva ha destacat el compromís del Govern d'actuar transversalment des de quatre ministeris: Cultura, Educació, Ordenament Territorial i Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat per "actuar assolint objectius de desenvolupament sostenible". Destaca com "la pedra seca ens retorna als orígens i al mateix temps és una via per seguir avançant".
L'objectiu és posar de relleu aquesta tècnica constructiva i intentar recuperar-la per a les noves construccions.
Des de Cal Pal, que acull la jornada, han recordat que una de les accions del projecte "Primera pedra" que estan impulsant és catalogar totes les construccions de pedra seca del país i sensibilitzar la població perquè es construeixi harmonitzant amb l'entorn.
Informa: Laura Massegú
Imatge: Sergi Linares
Comparteix: