El programa de detecció precoç del càncer de mama n'ha permès diagnosticar tres casos des de gener. Fins avui, de les més de 5.300 dones entre 50 i 74 anys citades enguany, prop de 1.800 ja s'han fet la mamografia. Des de la creació de les rondes biennals per detectar la malaltia, s'ha registrat un total de 109 persones afectades per aquesta patologia. L'Associació contra el Càncer insisteix que les dades oficials estan per sota de les reals.
El càncer de mama és un dels principals problemes de salut pública a Andorra i la resta de països desenvolupats. Amb l'objectiu de combatre la malaltia, el ministeri de Salut du a terme rondes de detecció precoç que, habitualment, tenen una durada de dos anys. La d'enguany, encetada el gener, ha permès detectar tres casos de càncer d'aquesta mena.
Fins aquest dilluns, de les prop de 5.400 dones entre 50 i 74 anys citades, unes 1.800 s'han fet la mamografia. Precisament, una de les novetats del cribratge per al període 2020-2021 és l'ampliació de cinc anys del ventall d'edat de les candidates. Fins ara, el programa només incloïa dones fins als 69 anys. És un aspecte ben valorat per l'Associació contra el Càncer.
En aquest sentit, el president de l'associació, Josep Saravia, ha remarcat que "potser en uns anys haurem de pensar a ampliar el llindar, ja que l'esperança de vida és més alta i no seria sobrer que la gent es pogués controlar en qualsevol moment". Josep Saravia avisa, però, que és una malaltia que també pot afectar dones joves. És per aquest motiu que dediquen esforços a informar i donar consells.
La participació en el programa des de la seva creació el 2008 ha anat augmentant de mica en mica, i ha passat del prop del 20% en la convocatòria del 2008-2009 al 50% de la darrera. Des de la primera ronda de cribratges s'ha detectat un total de 109 persones afectades per aquesta patologia. Una dada que, des de l'associació, veuen amb un cert recel. Saravia ha comentat que "només tenim dades del SAAS", i ha explicat que "hi ha un percentatge important que dobla el que tenim al país dels que van al país veí a tractar-se".
El confinament i l'aturada de l'activitat econòmica provocats per la pandèmia de la Covid-19 han obligat a reprogramar les mamografies previstes entre març i juny. Tot i això, tots els centres de radiologia del país les han pogut fer aquest l'estiu.
Informa: Oliver Jaén
Imatge: Txema Galilea-Arxiu RTVA
Locució: David Domingo
Comparteix: