
Alguns dels millors cuiners del país s'han reunit al voltant de l'oli, un dels productes capaç de realçar el sabor dels aliments i que alhora és preventiu. Una manera d'ensenyar la gastronomia local, a través d'un imprescindible de la cuina mediterrània.
L'oli d'oliva és un gran aliat de la gastronomia. "Cru t'acaba d'amanir molts productes, els realça" apunta el xef Carles Flinch "i en calent serveix per fregir, saltejar, acompanyar tota mena de plats". Pel seu col·lega Jordi Grau, la clau és fer servir un "bon oli d'oliva".
I és que l'economia de les cuines també està pendent de les pujades de preu d'un producte que es defensa pels resultats del seu poder preventiu.
"Demostrat. No cura, però consumir una cullerada d'oli verge cada dia prevé el càncer de mama. Per tant, si consumim salut no té preu".
Josep Pere Colat, president de la DOP Terra Alta
El sector treballa per trobar el millor maridatge per a cada varietat, mentre els cuiners culminen la cadena de posada en valor a taula amb propostes que surten del normal per sorprendre els paladars més atrevits.
Productes essencials que venen de fora com la DO de l'oli de la terra alta que ha reunit cuiners i restauradors, i els nacionals com el melic de venus, una herba que surt de les nostres muntanyes o els que surten de productors locals. Grau reivindica la necessitat de promocionar "els productes del país" que, fins i tot, són reconeguts internacionalment. Una missió, la de "descobrir el producte de casa", que segons Flinch ha de recaure en "el món de la gastronomia i l'hoteleria".
En un dia de festa per a molts restauradors que han aprofitat per reunir-se al voltant dels fogons fent d'ambaixadors nostra cuina i agermanant sabors.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Pere Besolí
Comparteix: