Policia i bombers han organitzat una trobada amb els cossos de seguretat catalans per compartir experiències en els operatius de rescat. Han posat especial èmfasi en els que tenen malalties com l'Alzheimer.
Formacions i taules rodones per compartir protocols i experiències en operacions de rescat. Les trobades s'han organitzat amb els cossos de Catalunya i han servit per poder detectar aspectes on millorar. Per exemple, en la tecnologia, en els serveis després del rescat o en la coordinació.
"Podem rebre els avisos de dues maneres diferents. Via policial o via 112. Quan s'inicia una recerca urbana i quan finalitza es passa a la recerca de muntanya i ens hem de coordinar millor".
Miquel Torregrossa, adjunt de grups especial del bombers
L'Associació per a la Malaltia de l'Alzheimer ha col·laborat per poder posar llum en aquests casos, que poden ser més delicats.
"No especifiquem molt quin tipus de persona és la que s'ha perdut, perquè cada persona és diferent. Dues persones que tenen alzheimer poden tenir reaccions molt diferents que fan que no sigui molt homologable la manera de recera per un o per l'altre. Per tant, sempre aboquem molts recursos".
Rafel Esteban, oficial del GRAE dels bombers de la Generalitat de Catalunya
Per la seva banda, el cap del grup d'intervenció de la policia, Josep Manel Martin, explica que la clau és l'acció i la reacció per part dels familiars per avisar el més aviat possible.
La rapidesa és essencial, però també la prevenció.
"Com associació, el que fem, i volem reivindicar-ho molt, és que cedim uns botons geolocalitzadors de manera totalment gratuïta a totes les persones que tinguin la sospita que es poden perdre".
Montse Valls, presidenta de l'Associació de l'Alzheimer d'Andorra
La iniciativa s'emmarca en el pla nacional sociosanitari per a la gent gran i continuara aquest dimarts.
Informa: Gerard Castillo
Imatges: Kevin Ribeiro
Comparteix: