El Sindicat d'Ensenyament Públic (SEP) ha decidit en assemblea extraordinària aturar temporalment la voluntat de mobilitzar-se o fer vaga a l'espera de com avancin les noves negociacions que han d'arrancar el mes de febrer amb els ministeris de Funció Pública i Educació per aconseguir les millores salarials i laborals que fa anys que reclamen. La data límit per aconseguir acords és el mes de juny, però si les negociacions s'encallen, no descarten mobilitzar-se abans.
De mitjan febrer fins al juny. Aquest és el termini que el SEP s'ha marcat per aconseguir desencallar les reivindicacions que fa temps que demanen, prioritzant la revisió de les graelles salarials. Sortir al carrer o fer vaga segueix estant sobre la taula, però donen una última oportunitat a l'executiu per arribar a un consens.
"La convocatòria de mobilitzacions siguin concentracions o una vaga queda condicionat a l'evolució d'aquestes negociacions. Si veiem que Govern deixa de complir amb alguns dels acords que hem signat convocarem una vaga. El que entenem que és el més urgent i al febrer comunicarem al Govern que és el primer que volem tancar és l'augment de la base salarial. A part d'això hi ha la qüestió de la carrera professional i transitòria i els complements."
Sergi Esteves, secretari general del Sindicat d'Ensenyament Públic
Fonts del sindicat han demanat a Funció Pública poder accedir a l'estudi que ha fet una empresa externa sobre l'elaboració de les graelles salarials abans que es presenti a Consell de Ministres, però la resposta ha estat negativa. Per tant, la previsió és que l'estudi es presenti i a continuació s'organitzi una taula de treball per analitzar aquesta proposta a fons. Des del SEP reclamen que se'ls tingui en compte de forma activa i no com a òrgan consultiu.
Des del sindicat també reiteren que el pressupost que es destina a educació és insuficient i que és urgent aconseguir unes millors condicions perquè el sector sigui atractiu i no perdi encara més professionals, tenint en compte que es preveuen moltes jubilacions. Ara mateix no compten amb importants mancances de personal, però asseguren que és un problema que es pot agreujar en qualsevol moment i és per aquest motiu que és crucial tenir una bossa de professionals adient per cobrir tots els imprevistos que puguin sorgir.
"Ens hem trobat amb baixes i manques de personal considerables. Necessitem una bossa de personal que estigui preparada i que aquesta feina li resulti atractiva, tant siguin andorrans com de fora, perquè al final el que demanem és gent preparada. Per tant, aquestes baixes o aquestes places que no es cobreixen s'allarguen durant el curs escolar i això no ens permet tenir aquest sistema educatiu que volem de qualitat."
Carla Guinot, secretària d'organització del Sindicat d'Ensenyament Públic
Abans d'iniciar la taula de negociació amb Funció Pública i Educació han demanat una reunió amb el cap de Govern per actualitzar-li la situació del col·lectiu. El mes vinent també esperen definir el calendari de treball amb els dos ministeris amb la previsió de fer reunions aproximadament cada dues setmanes. A l'assemblea han participat una vuitantena d'afiliats d'un total de 600 i presencialment han assistit una quarantena de persones.
Informa: Laura Cugat
Imatges: Ricard Tenza
Comparteix: