Uns 150 padrins de totes les parròquies han participat aquest any en el projecte d'horts socials de la Fundació Julià Reig. Des de la primavera han estat conreant les seves parcel·les i ara posen el punt final a la temporada amb berenars i trobades on els productes de la terra són els protagonistes. Els més grans de 65 anys es mantenen en forma i aprofiten per fer amistats.
Bledes, carbasses, carbassons, tomàquets o mongetes són algunes de les fruites i hortalisses que han conreat els padrins durant la temporada d'horts socials. Per a ells és una experiència molt positiva. "Fas salut", diu la Rosa Florit. Per l'hortolana el projecte l'ajuda a no pensar en altres coses "i el menjar és més sa". "Sembla que se t'oblida tot", assegura la Gregoria Ortega.
Pel Francesc Fernández també és una passió. "M'agrada molt la terra i amb les verdures també s'ajuda a la casa". L'experiència també ha estat "molt agradable" per a la Pilar Monsant, tot i que explica que hi ha hagut dies en què s'ha preocupat "perquè no hi havia aigua" i "d'altres feia molta calor i havies de venir a les 8 del matí".
Alguns ja són experts en la matèria i d'altres és la primera vegada que tenen un hort, però cadascú té la seva técnica.El Cayetano Camilo apunta que "algunes plantes necessiten més espai, com els tomàquets o les cols". La Rosa Florit assenyala que "si fa sol, la collita és bona". I un dels secrets que comparteix la Gregoria Ortega és la importància de mimar les plantes.
Després de tenir cura de la terra i passar les hores a l'hort, tot té la seva recompensa. A l'abril van rebre les claus i ara cullen els últims fruits. Per celebrar el final de temporada fan trobades i berenars amb la collita dels seus horts.
Informa/imatges: Maria Creixell
Comparteix: