STOP Violències creu que el nou Govern no farà res per despenalitzar i legalitzar l'avortament. Assegura que l'estratègia internacional és la vàlida per aconseguir la no vulneració dels drets de les dones i deixar de ser ciutadanes de segona. A més, declara que l'executiu ha de fer viable els drets, que han de prevaler en la institució.
L'avortament va ser un dels temes clau durant la campanya electoral i també en els discursos d'investidura. Tot i ser present en les paraules dels candidats i candidates, STOP Violències creu que aquesta legislatura no canviarà la situació d'Andorra i no treballarà perquè l'avortament no sigui penat. Vanessa Mendoza, psicòloga social experta en violències masclistes, veu que la feina que puguin fer serà un servei pantalla com ja es va fer amb el Servei Integral d'Atenció a la Dona (SIAD), que creu que "no l’estan organitzant ni bé ni feminista".
Des de STOP Violències asseguren que ningú s'ha assegut a parlar amb elles i que no s'han pronunciat amb dades per realment saber quantes dones necessiten avortar. "Creiem que han de deixar de fer entelèquies entre ells, homes que no avortaran mai, que no necessiten fer ús d’aquest dret, que en el seu cos mai estaran embarassats. I haurien de parlar amb la població civil que hi entén com ara nosaltres", afegeix.
La imatge internacional és el que més preocupa i, per això, refermen que l'estratègia internacional és la correcta. El 2019, Mendoza va denunciar la situació dels drets de les dones i les nenes, inclosa la prohibició de l'avortament, davant el Comitè per l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona de les Nacions Unides.
Arran d'això, el Govern va presentar càrrecs per difamació. "Tothom es posa les mans al cap. No només de veure com estem les dones a Andorra, amb la manca de drets sexuals i reproductius, sinó també que un cap de govern m’hagi denunciat personalment a mi per haver anat a una institució com l'ONU, on tu vas a dialogar amb el teu govern, quan el diàleg a casa no és possible". Cerni Escalé, en el seu discurs d'investidura va titllar de vergonya internacional les pràctiques referents a l'avortament al país, però des de l'associació creuen que també és vergonya nacional. "Tenim la meitat de la població més u, la majoria més 1, que som les dones amb drets vulnerats".
Alguna de les respostes del Govern ha estat la viabilitat. Elles consideren que no hi ha excusa de res, que "un executiu ha de fer viable els drets de les dones, de les ciutadanes, per fer-nos ciutadanes de primera". Consideren que són "ciutadanes de segona, infantilitzades i amb uns drets que passen per sota de la institució".
Amb tot, continuaran reclamant i lluitant pels drets reproductius i sexuals de les dones.
Informa: Neus Vila
Comparteix: