El 1981 la televisió espanyola va iniciar les emissions d´un programa que va canviar el concepte dels esports de muntanya, filmant les escalades i les expedicions més arriscades a l'Himàlaia, els Pols, els gels de la Patagònia, els deserts de Takal Makan o al gran canó de Yarlung Tsangpo. D'aquells anys en van quedar moltes instantànies que ara el seu director porta a Andorra amb "El món a la fi del món", al Museu del Tabac.
Sebastián Álvaro va ser el director de "Al filo de lo imposible", un programa que acostava a l'espectador la bellesa de paisatges que no veuria mai i que mostraven la immensitat d'un món que sovint l'equip del programa vivia en solitud. Instantànies que ens fan de testimonis del moment. "La gent al sofà no passava ni el fred ni la por que passàvem nosaltres, però sobretot això va ajudar a canviar, a canviar la mentalitat de la gent, a fer-nos preguntes. Mai com ara hi ha hagut una idea de la fragilitat del món que ens envolta", assegura Álvaro, reconfortat perquè "tota aquella tasca va servir... i va ser el millor que vam fer".
Al Cerro Torre és on diu haver passat més por. Enrere queda una experiència irrepetible que ha estat part de la seva vida. "No sabia que allò m'anava a portar per una vida que ha sigut molt divertida però molt dura, perquè he perdut 26 amics propers en 350 documentals i més de 200 expedicions", explica emocionat. A més, reconeix que "si hagués sabut això, al principi no ho hauria fet. Però moltes vegades, ens posem a fer coses que ens semblen impossibles per una espècie d'impuls indòmit que bat al cor de l'home, com va dir George Mallory, i el que hem de fer és anar-hi i fer-ho".
I de tots aquests llocs es queda amb un de molt especial, el Karakorum, un fa un projecte de cooperació per ajudar a la gent que hi viu i els torna "una part de tant com ens van donar".
"El món a la fi del món" es pot veure al Museu del Tabac on s'hi estarà fins al 29 de gener.
Informa: Rosa Alberch
Imatges: Anna Ginestà