Vicenç Villatoro recrea la intensa història familiar dels Bassat en el seu darrer llibre

www.andorradifusio.ad

La història familiar d´un dels publicistes més coneguts de Catalunya és l'origen de l´últim llibre de Vicenç Villatoro, "El retorn dels Bassat". El llibre recull una temàtica per ell recurrent, els jueus a Barcelona; un interès innat, la literatura; i una inquietud, les arrels familiars.

Els Bassat, sefardites, després d´haver de marxar d´Espanya al segle XIV, recorren durant el XIX i el XX Bulgària, Turquia, Àustria, Alemanya i França, abans de tornar a Espanya.

Mentrestant els Cohen, jueus romaniotes establerts a l´illa grega de Corfú, emigren a Itàlia i França, abans que un dels seus membres arribi a Barcelona l´any 1905. Villatoro mostra com "el món de la literatura del s.XX està molt vinculat al moviment d'aquesta família".

És aquest fet que fa decidir Villatoro a escriure aquesta narració sense ficció i que aquest dilluns ha explicat a la biblioteca d´Escaldes- Engordany. Més enllà hi ha el recorregut migratori de les dues famílies, el sentiment de provisionalitat allà on eren i la clandestinitat durant els períodes de guerra. De fet, l'autor explica com viuen la guerra espanyola "amb cert dramatisme" perquè "a l'avi matern de Lluís Bassat l'agafen els uns l'any 36 i el volen afusellar i el tornen a agafar els altres al 39 i també el volen afusellar". Destaca, però, sobretot els anys 40 "quan la supervivència és fonamentalment a base de clandestinitat i de fer veure que no ets el que ets".

El llibre diu l´ha inspirat per tancar el seu propi cicle i després d´escriure "Un home que se´n va" sobre l´avi per part de pare, ara prepara un llibre que parlarà de la part materna.

Informa: Rosa Alberch
Imatge: Jordi Seabra

Comparteix:

Jacques Cousteau, una figura imprescindible per despertar la consciència mediambiental Un expert defensa que les dificultats d'aprenenatge es poden evitar durant el primer any de vida