El campus de la Universitat d'Andorra fa 20 anys. El que va començar com unes instal·lacions i un centre modest, ara s'ha quedat petit. Els reptes de futur: l'ampliació del campus, la vila universitària i l'acord d'associació.
Vint anys des del moment en què es va inaugurar el campus de la Universitat d'Andorra. El 20 de febrer del 2004 es reunien sota el mateix sostre, a Sant Julià de Lòria, els estudis d'informàtica i infermeria que estaven repartits pel país. El cap de serveis informàtics, Aleix Dorca, recorda com es van traslladar d'un edifici que es va quedar petit cap a un altre de nou que "no ens acabaríem mai", i ara, vint anys després, "ens l'hem acabat del tot."
Des de llavors, la Universitat ha entrat a l'espai europeu d'ensenyament superior, amb el pla Bolonya, i ha ampliat la seva recerca, que va començar el 2006. El model educatiu de llavors és radicalment diferent de l'actual, més "enfocat cap a competències i projectes interdisciplinaris", com explica la directora del Centre d'Estudis Virtuals i Extensió Universitària de l'UdA, Montserrat Casal.
I ara, cap a on es dirigeix la Universitat? "Estem a les portes d'una ampliació a un altre edifici", assegura el rector, Miquel Nicolau. Estarà a l'avinguda Verge de Canòlich a partir del curs 2025-26 i suposarà gairebé 3.000 metres quadrats més.
A més, la Universitat més que mai ha de mirar cap a fora. Així que sobre la taula hi ha una residència d'estudiants i l'acord d'associació.
"Jo hi crec, i faré campanya perquè aquest acord d'associació tiri endavant, perquè és una manera de poder entrar a molts programes europeus, cosa que ara ens és difícil."
Miquel Nicolau, rector de la Universitat d'Andorra
L'UdA ha estat el germen d'altres universitats i centres educatius que han aterrat, també, a Sant Julià de Lòria. De dos estudis el 2004 a doctorats, una desena de bàtxelors i quatre màsters.
Informa: Gerard Castillo - Ariadna Guiu
Imatges: Albert Refart
Comparteix: