La ràdio va servir per difondre l'existència d'Andorra a l'exterior quan el Principat encara era un país pobre i endarrerit. Aquesta és una de les conclusions de la visita que Patrimoni Cultural ha organitzat a la reserva de material de Ràdio Andorra i Sud Ràdio aquest matí. És la primera vegada que s'obre el fons al públic i es fa amb motiu de la celebració, aquest diumenge, del Dia de la Ràdio.
Ràdio Andorra primer i Sud Ràdio després van ser les emissores que van servir per donar a conèixer el país fora de les nostres fronteres. A Espanya, sobretot, però també al sud de França i després més enllà. Una part de la història viva que iniciatives com aquesta serveixen per difondre.
Concretament hi ha hagut dues visites guiades per tècnics de Patrimoni Cultural i per persones que coneixen molt bé el món de la ràdio.
També hi havia antics treballadors de les emissores que tenen clar que la ràdio va ser molt important per a Andorra, quelcom compartit per molts assistents. "La ràdio és la que en realitat va ser la que va donar a Andorra l'empenta", comenta l'exdirector d'RTVA, Gualbert Osorio.
Aquesta història va continuar quan la ràdio, finalment, es va nacionalitzar i va adreçar-se no a fora d'Andorra sinó a l'interior. "Avui continua amb altres modalitats", comenta el tècnic i reporter de Ràdio Andorra, Agustí Pifarré, tot remarcant que és més nacional i "més nostra", que era un dels seus objectius. "Jo havia treballat perquè algun dia tinguéssim una ràdio nostra, i avui tenim una ràdio i una televisió".
Aquest material prové del trasllat que es va dur a terme el 2021 de tots els béns mobles de les antigues infraestructures amb la voluntat de preservar-lo millor.
Informa: Pere Moliné
Imatges: Nil Forcada
Comparteix: