Viure el dia de Nadal amb els bombers

www.andorradifusio.ad

Nit i dia de Nadal tranquil als bombers, però ben preparats i a l'aguait per si apareix qualsevol emergència. La seu central compta avui amb 11 efectius, n'hi ha tres més repartits als diferents parcs i n'hi ha dos del grup de rescat de muntanya que estan a la Massana entrenant aprofitant que el risc d'allau no és molt elevat. Hem estat al parc central durant tot el matí d'aquest 25 de desembre per descobrir com són les seves rutines i què significa estar de guàrdia en jornades especials.

Josep Sanz, oficial cap de guàrdia d'aquest dimecres 25 de desembre, dia de Nadal, fa 25 anys que és bomber. Reconeix que "tard o d'hora toca passar un dia com aquest. Amb els companys passem moltes hores junts i també ho gaudim. Estem sense la nostra família, però al final no deixen de ser un conjunt de bons amics".

Dins d'aquest grup d'amics que està de guàrdia hi ha l'Abel Amigó, responsable del grup de rescat de muntanya. Ens mostra una de les sales comunes, el menjador, espai a on solen reunir-se i compartir àpats i experiències. Confessa que "un dia com avui és especial perquè fem més germanor".

Un escalf que moltes vegades també arriba per part de la població que, com agraïment, els regalen articles com un pernil que comparteixen entre tots. "Aquests detalls ens omplen d'il·lusió i fan que encara tingui més sentit la nostra feina", segons el també membre del grup de rescat de muntanya, Joan Turné.

Una feina que comporta fer diàriament una pràctica a mig matí per posar-se a prova i per comprovar les 500 eines que estan repartides entre els diferents camions i vehicles. En aquesta jornada toca posar a prova el camió escala per fer un rescat a la torre i així ho explica el sotsoficial cap de sortida, Ferran Rechi, a la resta de bombers que fan guàrdia. "És un rescat d'una persona que està atrapada en un lloc des d'on no pot sortir i s'aprofita el camió escala per fer una intervenció amb un rescatador que pugui treure la persona del lloc".

Fan servir el camió escala més gran que té el cos i que sobretot serveix per evacuar persones que es troben en lloc des del qual no poden escapar. El també bomber Jordi Cabanes afegeix que "és un camió molt ràpid de nova incorporació que ens permet arribar a edificis de gran alçada amb una velocitat molt ràpida i permet evacuar víctimes d'una escala o d'una façana". L'escala pot arribar fins als 32 metres d'alçada.

Tot i aquestes pràctiques rutinàries, sempre estan pendents per si sonen les alarmes. Veiem com es preparen i pugen a l'ambulància que, en aquesta emergència, és el vehicle més adequat per poder resoldre la situació.

Rapidesa i eficiència. Les dues premisses clau per ajudar qui més ho necessita.

Informa: Laura Cugat

Imatges: Èric Mompel

 

 

 

Comparteix:

Policia al Nadal: vetllar per una jornada familiar tranquil·la Nadal envoltats de neu i natura