Al sopar de la revetlla del 23 i al dinar del 24 de juny són obligades les coques de Sant Joan. Ens hem endinsat en un obrador històric d'Escaldes-Engordany per saber com s'elaboren.
Darrere de cada coca de Sant Joan hi ha com a mínim vuit hores d'elaboració. Primer s'amassen la farina, sal, aigua, mantega, essències de sabor i llevat. Després, es dona forma de bola a la pasta. Tot seguit, amb un corró, s'aplanen i s'estiren les coques i se les guarneix amb ingredients com la crema, la fruita confitada o pinyons. Es deixen fermentar unes sis hores i finalment s'enfornen.
Les coques tradicionals no poden faltar a cap taula per Sant Joan. I enguany la celebració serà encara més especial perquè serà una festa de retrobament per a moltes famílies després del confinament, com explica el pastisser Alexis Estopiñán.
En la seva pastisseria d'Escaldes-Engordany, amb cinquanta anys de trajectòria, a més de les de brioix també tenen molt èxit les coques de greixons, que fan amb pasta de full, llard, mantega i canyella. Entre unes i altres esperen despatxar-ne més de 400. En plena crisi l'establiment ha ideat una iniciativa solidària. Totes les persones que estiguin en situació de suspensió temporal de contracte rebran un 20% de descompte i les persones sense feina tenen pastís d'aniversari gratuït.
El preus de les coques de Sant Joan oscil·len, segons la mida, entre els 11 i els 38 euros. Moltes, a més, les farceixen al moment a gust del consumidor.
Informa: Gerard Gort
Imatge: Fernando Montero
Comparteix: