Els vuit petits països d'Europa integrats a l'Organització Mundial de la Salut participen a Andorra en una trobada per posar en comú les respectives polítiques de salut. El World Health Organization pretén que siguin justament els petits estats els qui comencin a aplicar solucions, gràcies al seu tamany que els fa més àgils. Els problemes són els mateixos arreu: envelliment de la població, saturació de les urgències i mancances dels sistemes d'informació.
El Pla de Salut 2020 andorrà va en la línia de les noves polítiques de salut que l'OMS promou en el seu pla, també amb l'horitzó 2020. Bàsicament es tracta d'utilitzar els petits estats d'Europa com a plataforma per aplicar solucions als problemes comuns a tots els països europeus. És la intenció del World Health Organization que dóna ple suport a les reformes en l'àmbit sanitari que vol tirar endavant la ministra de Salut, Rosa Ferrer. L'envelliment de la població, les malalties cròniques i els malalts oncològics, entre altres factors, disparen el cost de la despesa en sanitat. Per tant cal coordinar-se al màxim, mitjançant millors sistemes d'informació, i invertir molt més en la prevenció.
La ministra de Salut Rosa Ferrer ha remarcat que "els sistemes d'informació són els indicadors que ens han de permetre aplicar les polítiques sanitàries . Actualment a la CASS està treballant per disposar de les eines que ens permetin disposar de la informació suficient per implementar les polítiques necessàries. Això ho preveu el pla de salut"
Per la seva banda, la directora regional del World Health Organization per Europa, Zsuzsanna Jakab ha declarat que cal "assegurar la sostenibilitat financera de cadascun dels sistemes de salut perquè el cost de l´atenció sanitària s´ha disparat i no hi ha cap govern que pugui fer-se càrrec d´aquest increment de la despesa. Per tant, hem d´invertir molt abans, abans que apareguin les malalties. Hem d´invertir molt més en prevenció."
Tant Jakab com Ferrer han coincidit també en la necessitat de potenciar l'atenció primària, amb mesures destinades a reforçar aquest servei, per mirar de descongestionar les urgències. Un problema que, de nou, es repeteix a tots els estats de l'OMS.
Informa: Jordi Cama Imatge: Marta Paixà
Comparteix: